Cégvilág

Rossz programot választott a Vivendi

Személyesen Justin Trudeau kanadai miniszterelnök támogatását kérte a Montrealban és Torontóban több mint 3 ezer főt alkalmazó Ubisoft számítógépes játékgyártó ahhoz, hogy megakadályozza a Vivendi ellenséges felvásárlási akcióját. A The Globe and Mail emlékeztet arra, hogy a franciáknak már van egy 15 százalékos pakettje a Ubisoftban, és éppen most tettek ajánlatot a 2000-ben alapított, mobileszközökön futó játékokat fejlesztő Gameloftra. Érdekesség, hogy utóbbit a cég egyik társalapítója, Michel Guillemot irányítja, míg a Ubisoftot testvére, Yves menedzseli az öt Guillemot testvér közül.

A Vivendi visszatérése a játékprogramok piacára annyiból meglepő lehet, hogy a cég korábban felvásárolta, majd 2013-ban eladta az Activison Blizzardot, amely a Microsoft és az Electronic Arts mellett a harmadik legnagyobb globális szereplő, a Call of Duty és a Warcraft sorozatok gazdája. A franciák azonban szokatlanul heves ellenállásba ütköznek: a Ubisoft személyesen Trudeau és a kanadai befektetők védelmét kérte a Vivendi kikosarazásához. A kormányfő demonstratív látogatást is tett a cégnél, és zárt ajtók mögött tárgyalt annak vezetőivel.

A Gameloft eközben egyhangú döntéssel visszadobta a Vivendi felvásárlási ajánlatát, amely a céget 70 millióval jelenlegi, 585 millió eurós piaci értéke alatt szerette volna megszerezni. „A Vivendi felvásárlási ajánlata nélkülöz minden üzleti logikát, nem veszi tekintetbe se a cég valós értékét, se a fejlődési kilátásait, de még költségmegtakarítást sem eredményez” – érvelt közleményében a Gameloft. Eközben a Vivendi szorgosan vásárolgatja a piacon a Gameloft részvényeit, 30 százalék fölötti részesedést megcélozva. Hasonlóan tesz a Guillemot család, amely már 20 százalék fölött jár, s már begyűjtötte a szavazó részvények 30 százalékát. A csata a tőzsdén és a színfalak mögött zajlik, de Vincent Bollore Vivendi-főnök eltökéltségét ismerve könnyen lehet, hogy háborúvá terebélyesedik.

Vivendi
Kapcsolódó cikkek