Cégvilág

Lefelé konyuló mutatók a Swatchnál

Romba döntötte az erős svájci frank a Swatch-csoport reményeit, a világ legnagyobb minőségi óragyártójának fontosabb mutatói kivétel nélkül rosszabbak az előző évinél. A forgalom 3 százalékkal 8,45 milliárd frankra esett vissza, de még azonos árfolyamokkal számolva is egyszázalékos volt a kiesés. Húsba vágóbb a nyereség 21 százalékos zuhanása. Az 1,12 milliárd frankos profitból a bemutatóra szóló részvények tulajdonosainak a 2014-essel azonos, 7,5 frankos, a regisztrált részvények után 1,5 frankos osztalékot fizetnek majd.

A többi között az Omega, a Longines és a Rado márkákról ismert Swatch haszonkulcsában is törés mutatkozik, ez a 2014-es 20,1-ről 17,2 százalékra mérséklődött. A cégcsoport hangulatjavító intézkedésként egymilliárd frank értékű részvény-visszavásárlási programot is meghirdetett a 2016–19-es időszakra. A jövőkép a mostani szerényebb eredmények ellenére is pozitív: erre utal a változatlan mellett az igazgatósági prognózis, amely a nagy, feltörekvő piacokon – kiemelten a gyengébben teljesítő Kínában, Oroszországban és Indiában – számít a forgalom növekedésére, és reméli, hogy a helyi deviza várható erősödése is a Swatch kezére játszik majd.

A csoport gyengébb tavalyi teljesítménye nem maradt következmények nélkül: a vezérigazgató Nicolas Hayek juttatásait tavaly 4 százalékkal csapolták meg, de 7 millió frankos jövedelmével még így is toronymagasan vezeti a cég fizetési listáját. Alapfizetése 1,5 millió frank, bónusza 3, részvényopciója 1,7 millió volt, és 700 ezer jött még ehhez egyéb címeken.

swatch óra
Kapcsolódó cikkek