Cégvilág

Rendezi sorait a Glencore

A Glencore bányaipari és nyersanyag-kereskedő óriás adózás, kamatfizetés és értékleírás előtti nyeresége 32 százalékkal 8,7 milliárd dollárra zuhant tavaly, a piaci áresések egyenes következményeként. Utóbbi miatt a svájci cégnek 5,8 milliárd dolláros értékleírást kellett végrehajtania. A nadrágszíj meghúzása az idén is folytatódik, ezúttal 4-5 milliárd dollárnyi vagyonelemet értékesítenek, amihez egy durván 400 millió dolláros költségcsökkentési csomag is csatlakozik. A tavalyi leírásokkal viszont máris mínuszba került a cég, 5 milliárd dolláros vesztesége több mint a duplája az előző évinek.

A Glencore számára az igazi kihívás 30 milliárd dollárra rúgó adósságának a csökkentése, a cég az Xstrata 2013-as felvásárlása után lépett át a piros zónába. A Xstratával a Glencore termelői profilja erősödött, rengeteg bánya került az Ivan Glasenberg vezette céghez, ám ezek most nem muzsikálnak túl jól. Bányászati tevékenységéből tavaly 6 milliárd dolláros bevétele keletkezett, 38 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az árupiaci kereskedelemből megszerzett 2,7 milliárd dolláros bevétele 11 százalékkal alacsonyabb a 2014-esnél, de legalább összhangban van a várakozásokkal.

A cég ambiciózus célt fogalmazott meg: az év végre 17-18 milliárd dollárra szeretné mérsékelni adósságállományát. Tavaly szeptemberben már temették a befektetők a Glencore-t, ám a cég ércbányászatának takarékra állításával, tőzsdei tőkebevonással és az osztalékfizetés felfüggesztésével haladékot harcolt ki magának. Az éves jelentés közreadása után 1,7 százalékkal 135 pennyre drágult a Glencore részvénye Londonban, ahol 2011-es bevezetésekor még 530 pennyn kereskedtek vele – írja a BBC. Ha ezt a szintet egyhamar nem is érik el, az árfolyam erősödésében Ivan Glasenberg teljesen biztos. Szerinte az árak már elérték mélypontjukat, és a szektor táraságai alkalmazkodtak a gyökeresen megváltozott körülményekhez: csökkentették kitermelésüket és beruházásaikat, eltörölték vagy radikálisan visszavágták a fedezet nélküli osztalékfizetést, ami nagyban javítja a túlélési esélyeiket.

Glencore
Kapcsolódó cikkek