Cégvilág

Árverezik az Alexandra-birodalom egykori központi cégének vagyonát

Vevőt keres a felszámoló a Matyi Dezső könyvmágnás érdekeltségébe tartozó Pécsi Direkt Kft. ipari ingatlanára. Az Alexandra-birodalom egykori központi cége egy éve dőlt felszámolásba.

„A telekre építési törmelék és zúzott beton villanyoszlopok kerültek ismeretlen forrásból” – áll a fénykorában 15 milliárd forintos forgalmú könyvpiaci éllovas, a Pécsi Direkt Kft. felszámolási hirdetményében. Az 1,8 hektáros pécsi ipari ingatlan irányára 92 millió forint, a közművesítetlen telken felépítmény nincs, a hulladékkezelésről a vevőnek kell gondoskodnia. Ez nem kecsegteti érdemi megtérüléssel a három bankot, amelyek összesen 4,5 milliárd forint jelzálog-, illetve végrehajtási joggal rendelkeznek a Pécsi Direkt vagyonára.

A Commerzbank Zrt. 2,175 milliárd, az Erste 720 millió forint keretbiztosítéki jelzálogjogot jegyeztetett be, az OTP Bank Nyrt. végrehajtási joga pedig 5,9 millió dollárra (mintegy 1,6 milliárd forint) szól.
Az Alexandra könyvbirodalom egykori központi cége, a Pécsi Direkt egy éve került felszámolási eljárás alá, a hitelezői követelésekről és az ezzel szemben álló vagyonról Serhokk Krisztián felszámolóbiztos azóta sem hajlandó nyilatkozni. Annyi biztos, hogy a cég utolsó hozzáférhető mérlegében, 2013-ban 13,5 milliárd forint árbevétel mellett több mint 900 millió forint veszteséget könyvelt el, a kötelezettségállománya pedig meghaladta a 9 milliárd forintot.

A felszámolást megelőzően azonban alapvetően megváltozott a felállás. Az adósságrendezés jegyében a nagykereskedelmet átvette a Pécsi Direkttől a szintén a csoportba tartozó Könyvbazár Kft. 2013 novemberében, és ez a társaság vállalta át a kiadókkal szembeni adósságokat (de külön cégbe kerültek az üzletek, a könyvkiadás és a logisztika is). A Könyvbazárral átszerződött kiadókkal kötött megállapodás lényege, hogy három év alatt, kamatmentesen jutnak hozzá a követeléseikhez. Tavaly októberben újabb kísérlet történt az adósságrendezésre: a Könyvbazár ajánlatot tett a hitelezőknek, hogy követelésük fejében részesedést szerezzenek a nagykereskedő kft.-ben.

A Magyar Könyvterjesztők és Könyvkiadók Egyesületének elnöksége is tárgyalta az ügyet, s végül annyiban maradtak, hogy minden kiadó maga döntsön, részt vesz-e a konstrukcióban.

Matyi Dezső lapzártáig nem válaszolt, mekkora adósságrészt konvertáltak részesedéssé, az egyesületnél pedig nem tudtak arról, beszállt-e valaki a konstrukcióba. A Világgazdaság által megkérdezett kiadók egyike sem vett részt az akcióban, inkább a részletfizetésnél maradt. Beszámolójuk szerint lassan törleszt a Könyvbazár, de meg-megcsúszik a kifizetésekkel. A többség azonban nem próbálja bíróságra terelni az ügyet, tartva az Alexandra-birodalom bedőlésétől és attól, hogy annak következtében még inkább koncentrálódna a könyvpiac. Kivétel azért akad: az ezoterikus könyveket kiadó Bio­energetic Kiadó Kft. végrehajtást kezdeményezett még januárban a Könyvbazár ellen néhány tízmilliós követelése behajtására, amit azóta törölt már a bíróság.

Commerzbank Zrt.
Kapcsolódó cikkek