Cégvilág

Velkey: Orvosbáró vagyok, de sosem vettem fel hálapénzt

A hazai kórházban fekvők száma nem tűnik soknak, azonban a magyar beteg túl hosszú ideig fekszik a kórházakban – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség alelnöke a Világgazdaság és a Heim Pál Alapítvány egészséggazdasági konferenciáján.

Kórházigazgatóként klasszikus orvosbárónak vagyok tekinthető, azonban sosem vettem fel hálapénzt, illetve senki sem keresett meg, hogy korrumpáljon – mondta a Bethesda Gyermekkórház igazgatója Lantos Gabriella (a Róbert Károly Kórház operatív igazgatója) Indexben megjelent cikkére utalva. Hozzátette: nem tehető általánossá a cikkben leírt jelenség. „Számomra bántó ez a megközelítés” - mondta.

Szerinte biztosan kijelenthető, hogy sok a beteg Magyarországon, a daganatos betegségek aránya például jóval meghaladja a szomszédos országokét. „A sok beteg pedig jelentős terhet ró az ellátórendszerre. Továbbá a magyar betegek úgy szocializálódtak, hogy az orvos az egyedüli ellátójuk, minden apró bajjal őket keresik meg” - mondta.

Szerinte a kórházban fekvők száma nem tűnik soknak, azonban a kórházi tartózkodás ideje igen. Kiemelte: a magyar beteg túl hosszú ideig fekszik a kórházakban, valóban van tennivalója ezzel az egészségügyi kormányzatnak.

A kórházak számáról azt mondta, hogy nemzetközi összehasonlításban nem tűnik soknak, még akkor sem, „ha több, mint ami muszáj, hogy legyen”. „Sok-e az orvos?” – tette fel a következő kérdést. Szerinte a 30 ezer regisztrált orvos nagyon kevés a megbetegedések számához és a magyar betegek orvosokhoz való jelentős ragaszkodásához képest. Kiemelte, ápolókból is nagyon kevés van az országban.

Az orvosi bérekről elmondta: abból középosztálybeli életstátuszt nem lehet elérni, ebből adódóan az orvosi kar egérutakat keres a megélhetésre például kórházon kívüli magánellátás, hálapénz, külföldiek ellátása, egészségügyi vállalkozói tevékenység révén. „Ilyen módon kiszívódik a munka a közellátásból” – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy sok vagy kevés-e a forrás az egészségügyben, azt emelte ki: a GDP-arányában az egészségügyi kiadások jelentős mértékben csökkentek.

egészségügy orvosbáró
Kapcsolódó cikkek