Cégvilág

Eredményes évet zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

A Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. 6,8 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 116 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta a 2015-ös gazdasági évet. A társaság közgyűlése az adózott eredményből 30 millió forint kifizetését rendelte el, az eredmény nagyobb részét így fejlesztésre fordíthatja a cég.

A Bahart 116 millió forintos eredménye egyébként a tervezetthez képest 52,5 százalékos növekedést takar. A személyhajózás forgalma 10,9 százalékkal haladta meg a tervet, vagyis a társaság közel hatvan ezerrel több – összesen 660 ezer – utast szállított 2015-ben. A cég az utasigényeknek megfelelően optimalizálta a menetrendet és kiigazította a díjrendszer aránytalanságait. A cég idén új hajóprogramokkal is várja az utazóközönséget, új szolgáltatásokkal bővült például a program- és rendezvényhajózás is, a hajókon pedig megújult a catering szolgáltatás.

A kompok – változatlan díjszabás mellett – 5,1 százalékos növekedést követően 2015-ben 998 ezer utast szállítottak, e mellett 298 ezer gépjárművet, ami 59 ezer kerékpárral egészült ki. A vitorláskikötői ágazat szintén változatlan díjakkal működött tovább, a kiadott kikötőhelyek száma viszont növekedett. Nőtt a kiegészítő tevékenységek árbevétele is, az építőipari tevékenység például önmagában 150 millió forintot meghaladó árbevételt produkált.

Az ágazatok többlet-teljesítményét egy hajózási szempontból kedvezőtlen, kánikulai időszakokkal terhelt szezon során sikerült elérni – emelte ki Kollár József, a társaság vezérigazgatója.

Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt.
Kapcsolódó cikkek