Cégvilág

Török Gábor bevásárolt, de elemző marad

Az eddig elsősorban politikai elemzőként, a Vision Politics Kft. tulajdonosaként ismert Török Gábor egy herceghalmi ingatlan-, illetve agrárcégben jelent meg résztulajdonosként. Nem sokkal a miniszterelnökkel baráti kapcsolatot ápoló Mészáros Lőrincet követve ezzel, aki Kenyeres Sándor herceghalmi cégbirodalmából vásárolt be nemrég egy nagyobb darabot. Mészáros a feleségével közösen átvette a Talentis Group Zrt.-t, s ezzel megszerezték az egykori herceghalmi állami gazdaság utódját, az Agrosystem Mezőgazdasági Zrt.-t.

Török Gábor neve viszont a Mammut bevásárlóközpontot fejlesztő Kenyeres Sándor egyik ingatlanérdekeltségében, a TBP Ingatlanhasznosító Zrt.-ben bukkant fel. Az eddig a ciprusi Natgold Ltd. helyett az új tulajdonos a Soldus Development Ingatlanfejlesztő Kft. lett, s ez utóbbi, tavaly év végén alapított társaságban tag Török Gábor a Kenyeres-féle egykori Talentis-program operatív vezetői, Takács Ernő és Novák Ákos mellett.

A politikai elemző a Világgazdaságnak azt válaszolta, hogy régóta baráti a viszonya Takács Ernővel, az ő invitálására lett társtulajdonos az ingatlanos cégben. „Ennél komolyabb üzleti ambícióim nincsenek” – közölte arra a kérdésre, hogy elhagyja-e az elemzői pályát az üzleti világért. Török az ingatlanfejlesztési tervekkel kapcsolatos kérdésekkel a Soldus ügyvezetőjéhez, Takács Ernőhöz irányította munkatársunkat.

Az üzletember elmondta, hogy ingatlanfejlesztésekre hozták létre a Soldust, kockázatos – például banki követelésekkel terhelt – ingatlanprojekteket vizsgálnak meg, és az arra alkalmasakat kivásárolják, fejlesztik vagy továbbadják. A tervekbe beleférnek a Kenyeres által korábban dédelgetett Talentis-program térségben található ingatlanai éppúgy, mint az ország más területein lévő projektek – hárította el a Világgazdaság felvetését, hogy valójában a Kenyeres-féle cégcsoport ingatlanjainak a felvásárlása a cél.

A Takács–Novák–Török-trió egyéb­­iránt nemcsak ingatlanban utazik, az év elején tulajdonosként megjelentek a Herceghalmi-Gazdász Kft.-ben is. Ebben korábban Kenyeres Sándor, Szabó Lehel és Major Tamás volt tag. Takács elmondása szerint a növénytermesztési és erdészeti szolgáltatással foglalkozó agrárcég birtokában van termőföld, ennek műveltetését végzi.

Mészáros Lőrinc Török Gábor
Kapcsolódó cikkek