Cégvilág

Demján veszteséget rendez

A Demján Sándor nagyvállalkozó gründolta etyeki Korda Filmstúdió ugyan megaprodukcióknak ad helyet, de ettől függetlenül milliárdos veszteségeket kell rendeznie.

Az eddigi 510 millió forintos alaptőkét 485 millió forinttal leszállítják a Korda Filmstúdió Üzemeltető, Filmgyártási és Szolgáltató Zrt. tulajdonosai. Így döntött alig három hete a Demján Sándorhoz köthető ciprusi Limassolban bejegyzett Zanova Investment Limited és a Korda Filmstúdió Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft. Technikailag ez úgy történik, hogy a Zanova részvényeiből 4849 darabot bevonnak, illetve a Korda Filmstúdió Ingatlanhasznosító tulajdonában álló, egy darab törzsrészvényt felülbélyegzik, és névértéke százezerről 4903 forintra változik.
Az ok veszteségrendezés. Ennél nagyságrenddel több rendeznivaló akad a másik Korda-cégnél, az ingatlanhasznosítónál.

Pedig tavaly megdöntötte eddigi csúcsát, több mint 800 millió forint árbevételt ért el Korda Filmstúdió Ingatlanhasznosító. Ez nem okozott meglepetést, hiszen a stúdió a múlt évben olyan megaprodukciónak is helyet adott, mint Ridley Scott Mentőexpedíció címmel mozikba került sci-fije. A több mint 100 millió dollár összbüdzséjű film magyarországi költése a becslések szerint 11,8 milliárd forintot tett ki. A Korda Filmstúdió Ingatlanhasznosító részben a Ridley-filmnek köszönhetően 2014-hez képest félmilliárdot javított a bevételein, de ezzel együtt is 1,3 milliárd forint veszteséget mutatott ki. A pénzügyi műveletek mínusz 2 milliárd forintos eredménye csúfította el a mérleget.

A stúdió 2007-ben épült fel, az ingatlanos cég azóta minden évben veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, s a múlt év végéig összesen több mint 10 milliárd mínuszt halmozott fel. A saját tőkéje 2011-ben majdnem egymilliárd mínuszba csúszott, és csak 2014-ben billent pozitívba. De még akkor sem eléggé – amint a könyvvizsgáló és a hitelező OTP is felhívta rá a figyelmet –, a saját tőke még mindig messze elmaradt a kétmilliárdos jegyzett tőkétől.

A felhívásba ezenkívül egy másik, vészjósló elem is bekerült: a társaság likvid eszközei nem fedezik a rövid távú kötelezettségeit, igaz, azzal, hogy a tulajdonosok a komfort levél tanúsága alapján „szükség szerint biztosítják a társaság folyamatos működését”. A főtulajdonos addigra már mélyen a zsebébe is nyúlt. A veszteségeket rendezendő a Zanova 4 milliárd pótbefizetést teljesített, és ezt tavaly újabb 5 milliárd forinttal toldotta meg. Ennek hatására a saját tőke tavaly év végére helyrebillent: 510 millióról 4,4 milliárdra nőtt, így most már megfelel az előírásoknak. Rendezni való azonban még maradt.

Az etyeki stúdió építésébe annak idején finanszírozóként beszállt az OTP, eredetileg 33,7 millió euró kölcsönt nyújtott hozzá, amint ezt az ingatlanhasznosító cég üzletrészeire bejegyzett jelzálogjogból is kiderül. A Korda Filmstúdió Ingatlanhasznosító kötelezettségállománya a csúcsot 2013 végén érte el, akkor 21,6 milliárd forint szerepelt a mérlegben, amiből 9,9 milliárdot tett ki az OTP-kölcsön. Azóta apadtak a kötelezettségei is, a tavalyi beszámoló alapján 14,4 milliárd forintra, és a fennálló OTP-hitel is csökkent. A tavalyi mérlegbeszámolóban már csak 4,5 milliárd forint szerepelt.

Demján korda
Kapcsolódó cikkek