Cégvilág

Háromszor annyian halnak meg bőrrákban, mint tíz éve

Ha időben felismerik a bőrdaganatot, biztos a teljes gyógyulás, de egyre több elkésett esettel találkoznak a szakemberek.

Ha időben felismerik a bőrdaganatot, biztos a teljes gyógyulás, de egyre több elkésett esettel találkoznak a szakemberek: háromszor annyian halnak meg, mint tíz évvel ezelőtt.

„Az UVA és az UVB is veszélyes a bőrre – mondta Battyáni Zita egyetemi docens, osztályvezető főorvos. – Káros elváltozásokat okoznak a bőrben. Mégpedig úgy, hogy a bőr legalsó rétegében, a sejtmagba jutva a genetikai anyagot és a kötőszöveti rostokat károsítják. Ezt a szervezet képes kijavítani, de ha valakinek öröklött hajlama van rá, olyan a bőrtípusa, vagy túl sokszor teszi ki a bőrét és ezzel a sejtmagokat ennek a sugárzásnak, az beteg lehet” – magyarázta.

A bőrünk ugyanis nem felejt, vagyis látszólag regenerálódik, a fénykárosodások mégis összegződnek benne: néhány év múlva mély ráncok és esetleg bőrdaganatok jelenhetnek meg. Az UVA mélyebbre jut, így elsősorban ez felelős s bőr öregedésért, a rostok károsodásáért, de mára igazolták, hogy a melanoma (festéktartalmú sejtek rossz-
indulatú burjánzása) kialakulásában is ez az elsődleges kiváltó ok a genetikai tényezők mellett. Az UVB főleg az egyéb bőrdaganatok kialakulásáért felelős.

Az elmúlt harminc év tapasztalatai szerint tízévente megduplázódik a bőrrákosok száma Magyarországon is, ami összefügg a túlzásba vitt napozással éppúgy, mint a napfény egyre károsabb sugaraival, de az elterjedt szoláriumozással is. A napégés tehát a legnagyobb veszély, rövid távon szeplőket, barna foltokat okoz. Hosszú távon értágulatok és ráncok keletkeznek tőle a bőrön, de életveszélyes következménye is lehet.

„Tíz évvel ezelőtt százezer lakosra 10-14 rosszindulatú bőrdaganatos megbetegedés jutott, ma 21-22 beteg, ami drasztikus emelkedés – mondta Battyáni Zita. – Ma már az összes daganat több mint 30 százaléka bőrrák. Ami ugyancsak riasztó, hogy már huszonévesek között is egyre több beteggel találkozunk és hogy nagyon sokan jönnek túl későn, amikor már nagyon nehéz, vagy lehetetlen segíteni. Legtöbben a melanomától félnek, és valóban az a legveszélyesebb, de nem az a leggyakoribb. Éppen ezért nemcsak az anyajegyek miatt érdemes átnézetni a bőrt olyan bőrgyógyásszal, aki kifejezetten a daganatos elváltozásokhoz ért.”

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 1995 óta méri, és májustól októberig minden nap előrejelzést is készít az UV-sugárzásról. Az adatsorok elemzése során az derült ki, hogy a sugárzás folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Világviszonylatban 6–14 százalékkal, hazánkban pedig 3–7 százalékkal lett magasabb az UV-sugárzás értéke, az elmúlt 20 év alatt és az erős (7 fölötti) UV-indexű napok száma is növekedett. Éppen ezért érdemes figyelni az előrejelzést, és már közepes értékű UV-sugárzás esetén is figyelni kell víz közvetlen közelében, vagy vízben, mivel a tükröződés erősíti a sugárzást. Ahogy a tiszta és ritkább levegő is. Éppen ezért a hegyekben ugyanúgy óvatosnak kell lenni, mint a vízparton.

bőrrák egészségügy
Kapcsolódó cikkek