Cégvilág

Indulnak a hétvégén a tóátúszások

Ha jó lesz idő, szombaton indul a Balaton-átúszó szezon. A szervezők évről évre emelik a részvételi díjakat, de még így is veszteségesek vagy nullszaldó körüliek az események.

Hatezer forintot spórolhattak azok az élelmesek, akik kedd este 7 órakor online regisztráltak a július 24-ére meghirdetett 2x Balaton-átúszásra. Az első száz jelentkező nevezési díja ugyanis 3 ezer forint, a következő százé 4 ezer, annak pedig, aki nem fért bele az első ezerbe, már 7 ezer. Aki pedig nem él a világháló adta lehetőséggel, és személyesen a zamárdi startnál nevez, annak már 9 ezret kell leszurkolnia, feltéve, hogy van még hely. A szervezők ugyanis 2 ezer főben maximálták azok számát, akik kétszer is átszelhetik a Balatont, összesen 4,4 kilométeren, először Zamárditól Tihanyig, majd vissza.

Előre tudnunk kell, hány pólót rendeljünk, mennyi érmét gyártassunk – magyarázta a vállalkozói szempontból öngyilkosnak tűnő árazási stratégiát Kristóf Róbert versenyigazgató, a szervező Ilovebalaton.hu Kft. közvetett tulajdonosa. Azon is sokat bukhatnak viszont, ha túlbecsülik az indulók számát. Az előnevezők számából már lehet következtetni arra, hányan vágnak neki a távnak. Megfelelő viszonyítási alap lehet a tavalyi verseny, amelynek 1106 indulójából 800 volt előnevező. Ez azt is jelentheti, senki sem maradt le a 2000-es létszámkorlátozás miatt, amit egyébként ugyancsak a költséghatékonysági szempontok vezéreltek.

Még így is veszteségre számít Kristóf, abból kiindulva, hogy a rendre 10 millió forint körüli költségvetésű esemény költségei eddig meghaladták a bevételeket. A legnagyobb, 2 milliós kiadást idén is a rendőrségi biztosítás jelenti, ezenfelül a vízimentők 1,8 milliót, az időmérők 1,5 milliót kérnek, és nagyjából ugyanennyibe kerülnek az átúszók jutalmai, a pólók és az érmek. Nem kis tétel a 140 rendező bére és annak járulékai. Ezzel szemben a nevezési díjakból 7-8 millió jöhet össze, míg a szponzoroktól 2 millió körüli összegre számítanak.

Jobb helyzetben van az Aranyhíd Balatonátúszó Sport Kft., amely a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres szakasz átúszását rendezi szombaton, feltéve, hogy jó idő lesz. Tavaly ugyanis enyhe nyereséggel zártak, és idén is erre számítanak, feltéve, ha ezúttal is több mint 8 ezren szelik a habokat. Minél többen jönnek ugyanis, annál nagyobb az esély a pozitív eredményre – közölte a Világgazdasággal az eseményt immár 34 éve szervező Szántó László. A nagyobb létszám miatt az ő büdzséjük a legnagyobb az átúszásokat szervezők közül, 70 millió körüli. A bevételek és kiadások összetétele nagyjából megegyezik a 2x Balatonéval. A különbség, hogy Szántóék minimális, 1-1 millió forintos támogatást is szoktak kapni az államtól, illetve a Balatoni Fejlesztési Tanácstól. Ám emiatt Kristóf nem kesereg, mert azt vallja, „ezeket a sporteseményeket piaci alapokra kell helyezni”.

Kedvezőbb mérlege ellenére az Aranyhíd is évről évre emeli a nevezési díjat. Míg az 2013-ban még 5 ezer forint volt, az idén már 8 ezer. S további drágítást valószínűsít, hogy szakemberek szerint tízezer forintos nevezési díjnál lennének igazán rentábilisak az amatőr átúszóversenyek. A szervezők mégis csak fokozatosan mernek drágítani, nehogy elvegyék az úszók kedvét. Pedig általában azok krallozzák át a magyar tengert, akik uszodába is rendszeresen járnak havi szinten 10-15 ezer ellenében, vagyis vélhetően nem vágná földhöz őket a drágítás.

vendéglátás turizmus Balaton szezon Balaton átúszás nyári szezon balatoni szezon
Kapcsolódó cikkek