Cégvilág

Tőkeemelés két Csányi-cégben

Szokatlanul méretes, több mint egymilliárd forint veszteséget mutatott ki tavaly mind a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt., mind a Bólyi Mezőgazdasági  Zrt. A Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoport két tagja együtt 2,2 milliárd forint mínuszt könyvelt el. Azzal együtt következett be az eredményromlás, hogy a dalmandi társaság a múlt évben több mint 20 százalékkal növelte az árbevételét az előző évihez képest, és 10 milliárd feletti forgalmat ért el. (Ennek a felét egy másik Bonafarm-tagtól, a sertésfeldolgozó Pick-Szeged Zrt.-től kasszírozta.) De a bólyi egykori állami gazdaság csaknem 21 milliárd forintos forgalma sem jelentett visszalépést 2014-hez viszonyítva.

A milliárdos veszteség egyébiránt nem rengette meg egyik céget sem, 2015 végén mindkettő saját tőkéje meghaladta a jegyzett tőkét, e végett nem szorultak tőkerendezésre. A Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. alaptőkéje 5 milliárd forint, ennél 2,77 milliárddal volt több a saját tőkéje. A Bólynál is hasonló a helyzet: 10,7 milliárd forint saját vagyona több mint duplája a jegyzett tőkének.

Emelték viszont a dalmandi gazdaságot tulajdonló Dalmandinvest Zrt., illetve utóbbi részvényese, a Dalmandmen Kft. tőkéjét 150-150 millió forinttal. A Dalmandmen a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa, még 2001 őszén privatizálta az első Orbán-kormány által értékesítésre kijelölt tucatnyi állami gazdaság közül. A tőkeinjekció után a Dalmandmen törzstőkéje 3,482 milliárd, a tulajdonában álló – az állami gazdaságot közvetlenül tulajdonló – Dalmandinvest alaptőkéje pedig 3,62 milliárd forintra változott. A Bonafarm csoportnál a lépést a Dalmand Zrt.-nél, főként az állattenyésztés területén folyamatban lévő fejlesztésekkel magyarázták a Világgazdaság kérdésére. Jelentős a forrásigénye a sertéságazatban végbemenő fajtaváltásnak – emelték ki a fejlesztések közül ki a legjelentősebbet.

Csányi
Kapcsolódó cikkek