Cégvilág

Új áramtermelők Hódmezővásárhelyen - Dohányos kapcsolat

Egyszerre négy új társaságot jegyeztek be a Sánta János érdekkörébe tartozó Continental-csoport központi címén. A 3-3 millió forint törzstőkével alapított kft.-k fő profilja a villamosenergia-termelés, ami elüt a csoportétól. A Lázár János kancelláriaminiszter dohányügyi tanácsadójaként számon tartott Sánta János birodalmának a tagjai ugyanis döntően a dohányágazatban ténykednek. A Continental Zrt. gyártó, a Dofef Zrt. fermentáló, a Tabán Trafik Zrt. kereskedőcég, a Ventas Coffee Kft. pedig a kávébizniszben utazik.

Az újonnan alapított kft.-k a Solarbeam, Solarbelt, Solarbird és Solardeck névre hallgatnak, de az alapítóik nem reagáltak a Világgazdaság kérdésére, miként kapcsolódik a kft.-k működése a csoportéhoz. A kft.-tulajdonosok mindenesetre kötődnek a Continental-csoporthoz. A Solarbelt-alapító Sánta János István ott ül a Continental, a Dofer és a Tabán Trafik vezető testületében is, a Ventas Coffee Hungary Kft.-nek pedig résztulajdonosa is. Utóbbi a Continental részvényese, és a dohánygyártó leányhoz hasonlóan a multik uralta piacra tört be. A 4,3 milliárd forint saját tőkéjű Ventas Coffee tavaly ugyan csupán 438 millió forint árbevételt mutatott ki, de ehhez képest figyelemre méltó, 235 milliós nyereséget könyvelt el.

Sánta János István és másik két Solar-kft.-alapító, Czibulya Norbert és Hevesi Jánosné két dohánytermelő szövetkezetet vezetnek együtt. Ezek az Adosz és Madosz nevet viselik, és ugyancsak a Continental-csoporthoz kötődnek. A szövetkezeteket az alapanyag biztosítására hozták létre annak idején, és azóta is szépen hoznak a konyhára, bár nem annyira a saját termék eladásából származó árbevételnek, hanem a szerkezetátalakítási támogatásnak köszönhetően. Az agrártámogatásokat folyósító Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal összesítése szerint tavaly több mint kétmilliárd forint támogatást fizetett ki a két szövetkezetnek. Ez akkor sem rossz bevétel, ha e támogatások kissé hektikus átutalása miatt nem tisztán a 2015-ös év apanázsa érkezett a szövetkezetekhez. A két szövetkezet összesen 1415 hektár földet bérel a beszámolója szerint, és együttesen közel félmilliárd forint nyereséget mutattak ki. A Madosz nyolc szövetkezeti tagjának ebből 200 millió jutott.

Hódmezővásárhely Continental
Kapcsolódó cikkek