Cégvilág

Akár a lakáseladást is meg lehet fontolni

Több tízezer késedelmes vagy már felmondott lakossági jelzáloghitellel rendelkező adóst keresnek meg szeptember végéig a pénzügyi intézmények. A cél az ügyfelek fizetőképességének helyreállítása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaszi ajánlása alapján. Az MNB adatai szerint mintegy 144 ezer nem fizető (késedelmes vagy már felmondott) jelzáloghitellel rendelkező ügyfél helyzetét kellene hamarosan rendezni.

Első körben a pénzügyi intézményeknek meg kell próbálniuk felvenni a kapcsolatot az adósokkal, a kezesekkel, a jelzálog-kötelezettekkel. Ha ez megtörtént, akkor információkat kell kérniük tőlük, értékelni kell a helyzetüket, és megoldási javaslatokkal kell előállniuk. Mindehhez azonban elengedhetetlen az ügyfelek együttműködése is, a nem fizető adósok most már akkor ússzák meg a behajtást, ha meg tudnak állapodni a hitelező intézménnyel. Az együttműködő, pontos adatokat szolgáltató adósokkal három hónapon belül születhet írásos egyezség a közös megoldásról.

A pénzügyi intézmények egyedileg elemzik az adósok fizetőképességét, segítő szándékkal felmérve egyebek közt a késedelem okait, az adósok jelenlegi és várható helyzetét. Ezek alapján legalább két, személyre szabott fizetésrendező megoldási javaslatot kell készíteniük. Az átstrukturált hiteleknél a havi törlesztőrészletnek arányban kell állnia az adósok valós fizetőképességével. A törlesztőrészlet nem haladhatja meg az adósok nettó havi jövedelmének 50 százalékát, az afölött megmaradó jövedelemnek pedig meg kell haladnia a létminimumot. Az is elvárás, hogy a hátralévő futamidő nem nyúlhat bele a nyugdíjas évekbe.

Ha nem tudják így rendezni a tartozást, az adósoknak érdemes azokat a lehetőségeket is átgondolniuk, amelyek a fedezeti ingatlan értékesítésével járnak – tanácsolja az MNB. Átköltözhetnek például olcsóbb és kisebb rezsijű lakásba, de a bérlés is szóba jöhet. A jegybanki ajánlás ösztönzi továbbá a mindenkor hatályos állami adósságrendező programokban – például a Nemzeti Eszközkezelő és a magáncsőd – való önkéntes részvételt is.

jelzáloghiteles lakáseladás
Kapcsolódó cikkek