Cégvilág

Elios-szál a gyógyszerbizniszben

Merőben új területen, a gyógyszerüzletben bukkant fel Hauberl Gergely, aki azzal vált ismertté, hogy a települések közvilágítási tenderein verhetetlen Elios Innovatív Energetikai Zrt. igazgatósági tagja lett. Az Elios a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozott, amíg ki nem vásárolta a cégből Paár Attila milliárdos. Hauberl akkor jelent meg az Eliosnál, amikor Paár beszállt a WHB Befektetési Kft.-n keresztül, és úgy tartják számon, hogy ő az operatív kapcsolat a milliárdoshoz. Hauberl korábban főleg informatikai cégekben bukkant fel, mint a kulcsfontosságú Idom 2000 Zrt.-ben, amely a választási informatikai rendszer örökös fejlesztője volt. Az Elios-beli szerepvállalásával együtt Hauberl azonban a WHB építőipari cégeiben is megjelent, a PBE Építő Kft. és a PBM Mélyépítő Kft. ügyvezetője lett. A Plasma Expert ügyvezetésével pedig a gyógyszerbizniszbe is beszáll.

Az új cég főtevékenysége a gyógyszeralapanyag-gyártás, de a gyógyszer- és gyógyászatitermék-nagykereskedelem is szerepel a repertoárjában az egyéb humán-egészségügyi ellátással egyetemben. A Plasma Expert alapítója azonban nem valamely egészségügyi nagyágyú, hanem a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. Többségi tulajdonosa az Excidit Befektetési Kft.-n keresztül a cégnyilvántartásban luxemburgi lakcímen szereplő Kacsóh Gábor, és a mérlegbeszámoló szerint 24 százalékot birtokol Khaut András. A Fertődi Építő nem esik messze a WHB-csoporttól, biatorbágyi fióktelepének a címe éppen a csoport főcégének, a West Hungária Bau Kft.-nek a székhelyével egyezik meg. A Fertődi Építő saját bevallása szerint Győr, Sopron és Szombathely környékén meghatározó szerepet tölt be az építőipar területén. A mérlege alapján az utóbbi két-három évben látványosan növekedett: a 2013-ban elért 2,5 milliárdos árbevétel után tavaly több mint 7 milliárd forgalmat könyvelt el.

Hauberl Gergely lapzártánkig nem reagált a Világgazdaság kérdésére, hogy a Plasma Expert a gyógyszerüzlet konkrétan mely területére száll be, a nevének megfelelően az egyre több vállalkozás érdeklődését felkeltő vérplazmabizniszben vannak tervei. Vérplazmából Magyarországon egyedüliként az olasz tulajdonú Human BioPlazma készít termékeket, melyek forgalmazásából tavaly 12 milliárd forint árbevételt ért el.

Vérplazmakészítményeit életmentő beavatkozáshoz és krónikus betegek kezelésére használják. Plazmagyűjtéssel azonban már többen foglalkoznak, köztük főként osztrák és német hátterű cégek, de nemrég alapított az ország különböző pontján plazmagyűjtésre leányvállalatokat például a Vascular Plazma Kft. A HVG korábbi közlése szerint a gyógyszeripari alapanyagként használt plazmát exportra szánják, vevőjük az amerikai Baxter gyógyszergyár biotechnológiai cége, a Baxalta.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek