Cégvilág

Online pénztárgépek: Orbán barátja járt jól az új biznisszel

Az online kasszák bevezetése Garancsi István chipforgalmazó és távközlési cégének lett jó üzlet. Az elsők között engedélyt kapott pénztárgépes cégek árbevétele látványosan megugrott ugyan, de aztán minden visszatért a régi kerékvágásba.

Nagy üzletet talált ki a kormány az online pénztárgépekkel. A kasszák bekötése az adóhatósághoz igazán zsíros falat lett Garancsi István érdekeltségének, a Mobil Adat Kft.-nek. A társaságot 2012 végén hozták létre, az Orbán Viktorhoz közel álló milliárdos 2014 óta többségi tulajdonosa. Ez a cég forgalmazza a pénztárgépekhez a SIM-chipet, és biztosítja a távközlési szolgáltatást. Ennyi elég is volt, hogy árbevétele 2014-ben 1,5 milliárd fölé emelkedjen. Ezzel több mint 226 milliós adózott eredményt termelt, 220 milliót ki is fizettek osztalékként a tulajdonosoknak. Mint arra korábban a Népszabadság felhívta a figyelmet, tavaly már 2 milliárd fölötti forgalma volt a cégnek, és 453 milliós nyeresége, amiből 420 millió forint lett

Az engedélyezett online pénztárgépeket forgalmazó társaságok is jól jártak ugyan a kasszacserével, de nem ennyire. A cégek 2014-ben látványosan megugró árbevételt értek el az előző évhez képest, majd 2015-ben ismét alacsonyabb forgalmat realizáltak. Az új gépek bevezetése 2013-ban kezdődött, de az eszközök nagy részét 2014-ben telepítették. A folyamat során jellemzően megmaradtak a régi pénztárgép-forgalmazók, de néhány kisebb vagy új szereplő is nagyobb részesedést szerzett a piacon.

A verseny vitathatatlan nyertese a hódmezővásárhelyi Micra-Metripond Kft., melynek többségi tulajdonosa a lengyel Comp-csoport. A cég 2013 második felében az elsők között kapott engedélyt több gépére a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól (MKEH). Ennek köszönhetően árbevétele 2014-ben 6,6 milliárd forintra ugrott, az előző évi majd tízszeresére és az egy évvel korábbi hússzorosára. A társaság adózott eredménye pedig 252 millió forintra, az előző évi harminchatszorosára nőtt, osztalékot azonban nem vettek ki a tulajdonosok.

Azok a cégek jártak a legjobban, amelyek az elsők között rendelkeztek alkalmas gépekkel és engedélyekkel – mondta a Világgazdaságnak Várkonyi Gábor, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) volt pénztárgép-munkacsoportjának vezetője. A gépek bevezetése a piacra hosszadalmas folyamat volt. A fejlesztés, a gyártás és az engedélyeztetés hónapokig tartott. Ezután következett a tesztelés pár száz géppel a boltokban, majd a hibák javítása és az új szoftverek engedélyeztetése. Jellemzően a szoftverek második-harmadik változatával lehetett tömegesen piacra vezetni az új rendszernek megfelelő pénztárgépeket. Az a piaci szereplő lemaradt, aki magának akarta a teljes üzletet azzal, hogy saját fejlesztésű gépet akart forgalmazni. Jobb taktika volt csak a kereskedelemre öszpontosítani, és már engedélyezett gépet újra engedélyeztetni és forgalomba hozni. Így tett például a Montel informatika Kft. és az LA Pénztárgép Kft., amely a Micra-Metripond Kft. gépére kért és kapott engedélyt – mondta Várkonyi Gábor.

A versenyzők közül a leglátványosabb bravúrért járó díjat az LA Pénztárgép Kft. érdemelné. A társaság a fideszes oligarchaként számon tartott, Varga Mihállyal és Fazekas Sándorral jó barátságot ápoló Horváth László milliárdos cégbirodalmába tartozik. A céget 2013 júliusában jegyezte be a cégbíróság, és augusztus végére kiállították gépére a forgalmazási engedélyt. A társaság kapásból 1,6 milliárd forintos bevételt realizált 2014-ben, 160 millió forintos adózott eredménnyel. A tavalyi év már gyengébben alakult, 380 millió forint volt a nettó árbevétel és 11 milliós veszteség lett az adózott eredmény. Hasonló bravúrt csak egy esetben, a Pfk Kft.-nél láttunk. A cég forgalma 2014-ben az előző évinek közel százszorosára ugrott.  

Bővül a kör

Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban, a boltokban, benzinkutaknál, gyógyszertárakban, a vendéglátóhelyeken és a szállodákban. Az év végéig további 25-30 ezer pénztárgép kerülhet piacra, ugyanis szeptember végétől online pénztárgép használatára kötelezik a gépjárműjavítókat, a karbantartási, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi, a motorkerékpáralkatrész-kereskedelmet és -javítást, plasztikai sebészeti tevékenységet végzőket, a diszkókat, a ruhatisztítókat, a wellness-szolgáltatást nyújtókat és az utazási irodákat. Jövő év január 1-jétől a taxisok és a pénzváltók is bekerülnek a körbe.

online kassza Orbán Viktor garancsi pénztárgép
Kapcsolódó cikkek