Cégvilág

A nyersanyagok drágulása jövő évtől gyorsulhat fel

A bányatársaságok is megszenvedték világgazdaság fékeződését, de az erős túlkínálat és a csökkenő kereslet miatti árzuhanás mára véget ért, a jövő biztató lehet.

Brutális, 6,4 milliárd dolláros veszteséggel zárta üzleti évét a BHP Billiton. A világ legnagyobb bányatársasága a nyersanyagárak mélyrepülését szenvedte meg, de mérlegét főként egyedi tételek rontották. A cég eddig 2,2 milliárd dollárt fizetett ki a tavaly novemberi, 19 halálos áldozatot követelő Minas Gerais állambeli Mariana-i gátszakadás okozta károk rendezésére. A BHP és a brazil Vale közös tulajdonában lévő Samarco vasércbányájának zagytározójából kiszabadult több millió tonna üledék ellepte a környék falvait, s hatalmas pusztítást vitt véghez. A tragédia okait felderítő független vizsgálat eredményeit a következő hetekre ígérik. Mindez alapvetően meghatározza a bánya újranyitásának időpontját is.

Ennél is nagyobb tétel volt a BHP Billiton számára amerikai olajipari befektetéseinek 4,9 milliárd dolláros értékcsökkenése. Az idei az első veszteséges év 2001, azaz a BHP és a Billiton fúziója óta. Az ausztrál társaság szintén most teljesített a leggyengébben, ha az egyedi tételektől megtisztított, 1,2 milliárd dolláros eredményét nézzük. Ez az előző évinél 81 százalékkal gyengébb, de legalább felülmúlja a Bloomberg elemzőinek 1,04 milliárdról szóló várakozásait.

A cég 76 százalékkal alacsonyabb, részvényenkénti 30 centes osztalékot fizet a júniussal zárult üzleti év után. Ők már februárban feladták addigi gáláns osztalékpolitikájukat, s abban maradtak, hogy a nyereség szintéjéhez kötik a részvényeseik között felosztandó összeget. Több nagy olajtársaság inkább hitelt vesz fel, de nem szakít osztalékfizetési hagyományaival a rosszabb időkben sem.

A részvényárfolyam a gyorsjelentés hírére 1,1 százalékkal erősödött a londoni tőzsdén, 13 százalékosra növelve az utóbbi hat hónapban tapasztalt enyhe hegymenetet. Ez egyben azt is jelzi, hogy a szektor a legrosszabbon már túljutott azzal, hogy a nyersanyagárak januárban negyedszázados mélypontjukra süllyedtek. A 22 legfontosabb nyersanyag ármozgását követő Bloomberg Commodity Index év eleje óta 8 százalékot erősödött, míg a Világbank 2017-re teszi az árak visszapattanását, a Citibank pedig egyenesen árralit valószínűsít elemzésében.

A BHP legnagyobb versenytársa, a Rio Tinto is ebben reménykedik, e cég is a vasércárak megfelelőzését szenvedte meg a leginkább, ez emésztette fel a profitját, amely 47 százalékot zuhant. Mindebben Kína, a legnagyobb felhasználó részéről tapasztalt erős igénycsökkenés és a hatalmasra duzzadt világpiaci túlkínálat árleszorító hatása erősen közrejátszott. A kínai gazdaság megbicsaklott ugyan, de már ismét a fellendülés kezdeti szakaszában jár, a nyersanyagigények növekednek, s velük együtt az árak is felfelé tartanak. Az építőipar és a pekingi kormány által támogatott infrastrukturális beruházások kedveznek a bányatársaságoknak.

Andrew Mackenzie, a BHP Billiton vezérigazgatója közleményében kifejtette, hogy stabilan nyomott árakra, rövid és középtávon volatilis elmozdulásokra lehet számítani, de a kilátások hosszabb távon egyértelműen pozitívak, különösen az ezüst és az olaj tekintetében. A BHP ezért e két területen lévő bányáit fogja fejleszteni. De csak módjával, hiszen beruházási keretük a felére, 6,4 milliárd dollárra zsugorodott a lezárt üzleti évben, és az újban ezt tovább faragták 5 milliárd dollárra.

BHP Billiton
Kapcsolódó cikkek