Cégvilág

Letartóztatták a Telekom Austria ügy elől megszökő lobbistát

Egy grazi magánklinikán kedden letartóztatták Peter Hocheggert, mert az egykori lobbista a múlt héten nem jelent meg a Telekom Austria ügyével kapcsolatos bécsi tárgyaláson.

Az elfogatási parancsot a bécsi büntető törvényszék rendelte el szökés veszélye miatt. A letartóztatás kedden a déli órákban történt. Hocheggert délutánt a grazi fogdába vitték, és a következő 48 órában döntenek majd arról, hogy meghosszabbítják-e előzetes letartóztatását. Az erről szóló tárgyalást az illetékes bécsi bíró csütörtökön videokonferencián keresztül vezeti le.

Hocheggernek kedden Bécsben kellett volna megjelennie egy tárgyaláson. Arról hirdettek volna ítéletet, hogy érvényben marad-e a két és fél éves szabadságvesztés, amelyre Hocheggert még 2013-ban első fokon ítélték. Akkor a bíróság megállapítása szerint a volt lobbista összesen 960 ezer euró kenőpénzt közvetítésében vett részt. A Telekom Austria által folyosított összeg hamis számlán érkezett két reklámügynökségen keresztül a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párthoz. Hochegger közvetítése általi kifizetésekkel a cég jelentős összeggel támogatta a BZÖ 2006-os választási kampányát.

Ugyan Hochegger tagadta, hogy részt vett volna kenőpénzek kifizetésében, fellebbezést követően a legfelsőbb bíróság 2015-ben novemberében ugyancsak elítélte őt hűtlen kezelés miatt. Egy vádpontban azonban - a korrupciót vizsgáló parlamenti bizottság előtti hamis tanúzás ügyében - felmentették. 

Hochegger továbbá vádlottként szerepelt a BUWOG lakásszövetkezet 2004-es privatizációjáról szóló ügyben is, amelynek nem jogerős, mintegy 800 oldalas vádirata néhány hete készült el. 

Az egykori lobbista ügyvédje teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kedden történteket. Védence bécsi tárgyalásról való távolmaradását azzal indokolta, hogy Hocheggert idegösszeomlás miatt Svájcban, Bázelben kezelték, mivel labilis lelkiállapotban volt. Elmondta azt is, hogy a hétvégén önként átvonulhatott a stájerországi klinikára. 

"A bíróság engedett a nyilvánosság nyomásának azzal, hogy a büntetés kihirdetését fontosabbnak ítélte egy ember egészségi állapotánál" - mondta a védőügyvéd Karl Schön. A védőügyvéd egyúttal arról biztosította a bécsi bíróságot, hogy Hochegger a jövő keddi új tárgyalási időpontban, augusztus 23-án megjelenik majd a törvényszék előtt.

 

letartóztatás bírósági ügy lobbista szökés Telekom Austria
Kapcsolódó cikkek