Cégvilág

Nem járnak jól a trafikok

Minden legális szereplő rosszul jár az e-cigaretta visszaszorítását célzó magas adókkal és díjakkal.

Piacrombolók lesznek a magas díjak és adók, amelyekkel a kormány a tervek szerint az e-cigaretták kereskedelmét sújtja. Az érintettek szerint ezzel a kormány a feketegazdaságnak, a garancia nélküli külföldi kereskedőknek és a töltőfolyadékokat otthon kotyvasztóknak tesz jót, éppen azoknak a szereplőknek, akiket kiszűrnének a rendszerből az egészségügyi kockázatokra hivatkozva. Júliusban derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) magas bejelentési díjakkal fékezné az e-cigaretta kereskedelmének felfutását. Egy termék bejelentésének szolgáltatási díja márkanevenként és hatáserősségenként 475 ezer forint lesz, a változásbejelentés 306 ezer forint. A díjat annak kell majd megfizetnie, aki a terméket forgalomba hozza, tehát a gyártónak vagy az importőrnek. A rendelet közigazgatási egyeztetése már lezárult, további egyeztetése folyamatban van. A jogszabályban foglaltak a kihirdetést követő 31. naptól lesznek hatályosak – közölte lapunkkal az Emmi.

Idén május 20-tól e-cigaretta-kiskereskedelmet csak nemzeti dohányboltok folytathatnak, nekik nem lesz bejelentési kötelezettségük. A gyártóknak, importőröknek a 2016. május 19-én már forgalomban lévő ilyen termékek bejelentését legkésőbb 2016. december 20-ig kell megtenniük. A 2016. november 20. előtt gyártott készülékek, valamint e-liquidek 2017. május 20-ig hozhatók forgalomba. Ha utána is szeretné valaki árusítani vagy importálni a termékét, akkor azt is regisztrálnia kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, az eljárást legkésőbb a tervezett forgalomba hozatal előtt 6 hónappal el kell indítania.

Nem a forgalmazói díjjal van baj, hanem a mértékével – mondta a Világgazdaságnak Demeter Domokos, a Galea Hungary Kft. tulajdonosa. A vállalkozó – aki minőségi e-liquideket és készülékeket importál Európából, és több száz trafiknak szállít – az e-liquideknél arra számít, hogy a választék szűkül majd, de a regisztrációjuk még kigazdálkodható, mert ezek a termékek lassan változnak. A készülékeknél viszont olyan ütemű a fejlődés, mint a mobilpiacon. Negyedévente le lehet cserélni a kollekciót, ami a jövőben minden alkalommal 306 ezer forintos módosítási díjjal és 6 hónapos átfutással járna. A megoldás a kínálat csökkentése, a különleges eszközök kihagyása lesz. Ez csak az Ebay és az Alibaba forgalmát fogja növelni – véli Demeter –, ahol továbbra is szabadon lehet majd vásárolni európai, kínai, koreai eladóktól, ők pedig a terméket elküldik gyorspostával, anélkül hogy bejelentési díjat fizetnének. Röviden, mindenki veszít a hazai e-cigaretta-kereskedelem elfojtásával: a fogyasztók, a forgalmazók és az állam mellett a trafikok is, hiszen az e-cigarettán elérhető árrés a hagyományos dohánytermékének a három-négyszerese.

Ráadásul 2017. január 1-jétől az e-liquidek dohányterméknek minősülnek, és jövedékiadó-kötelesek lesznek. Ha a bejelentési díjakat lenyelik is a kereskedők, a milliliterenként 65 forintos jövedéki miatt a most 800-1200 forint között kapható 10 milliliteres flakonok jövőre már 1500-2000 forintba kerülhetnek.

dohány trafik e-cigaretta
Kapcsolódó cikkek