Cégvilág

Rengeteg visszaélést követnek el a taxisok

A fővárosi taxisok körében elvégzett három ellenőrzésből kettő biztosan megállapít valamilyen szabálytalanságot. A szakma megtisztulása várat magára

Hiába a fokozott ellenőrzés, a nyári turistaszezonban gyakoriak a fővárosi taxisok által elkövetett visszaélések – közölte a Világgazdasággal a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. Egyáltalán nem egyedi az olyan eset, mint amely a napokban történt, amikor egy ír férfi a Sziget Fesztiválról akart szállásához, a Margitszigetre menni. A taxis pedig 25 ezer forintot kért a fuvarért, a férfi ezt sokallotta, végül a fuvaros megütötte, kifizettette vele a díjat, majd a budai hegyekben kidobta a kocsijából. Az ügyben a rendőrség önbíráskodás miatt indított eljárást, illetve szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a kikövetelt díj arányosságát.

Pedig ilyenkor, vagyis a turisztikai főszezonban a BKK taxiellenőrei gyakorlatilag teljes erőbedobással dolgoznak. Ez történt az elmúlt hónapokban is: májusban 298, júniusban 271, júliusban pedig 250 alkalommal ellenőrizték a taxisokat a BKK dolgozói. A végeredmény lesújtó: májusban 205, júniusban 159, júliusban 178 alkalommal vettek fel jogsértést megállapító jegyzőkönyvet. A taxisok korábban éppen arra panaszkodtak, hogy nem elég hatékony a hatóság a fuvarmegosztó konkurens, az Uber ellenőrzésében. Akkor a hatóság ezt azzal hárította el, hogy nem rendelkezik megfelelő számú ellenőrrel. Az Uber végül nem is ezért, hanem az új, a sofőrök munkafeltételeit ellehetetlenítő jogi szabályozás miatt fordított hátat Magyarországnak. Sokak bánatára, ugyanis számos utasuk szerint az Uber jelenléte mérsékelhette volna a taxisok visszaéléseit, miközben valós versenyhelyzetet s ezzel alacsonyabb árakat is eredményezett volna.

Az elmúlt hónapok taxiellenőrzései tehát számos visszaélést tártak fel, ezek fajtái pedig rendkívül változatosak: a kerülő út, az órapörgetés, más tarifa alkalmazása, nyugtaadás elmulasztása, hamis számla kiállítása, pénzvisszaadási problémák, csalások – hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

A turistaszezonban a BKK közös ellenőrzéseket tart az illetékes hatóságokkal, a Sziget Fesztivál környékén a BKK a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) és a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályával együttműködve folyamatosan ellenőrzi a fuvarozókat. A jegyzőkönyvek feldolgozása még folyamatban van, de az már most is kitűnik, hogy az Óbudai-sziget környékét drosztengedély nélküli taxik lepték el, és a taxirendeletben rögzített fix tarifa többszöröséért szállítják a fesztivál vendégeit. Az engedéllyel nem rendelkező taxikról felvett jegyzőkönyveket minden esetben elküldik az illetékes Közlekedési Felügyelőségeknek. A BKK-nak, miután nem hatóság, a taxirendeletből fakadóan két intézkedési lehetősége van a szabályszegőkkel szemben: egyrészt bejelentést tehet a hatóságoknál, másrészt visszavonhatja az illető taxiállomás-használati hozzájárulását. A BKK-nak további intézkedésekre nincs rálátása, mert azok hatósági hatáskörbe tartoznak.

A szabályokat megsértő taxisokat szigorúan megbírságolhatja a hatóság, a büntetés mértéke a néhány tízezer forinttól akár 600 ezer forintig is terjedhet, sőt bizonyos esetekben a közlekedési hatóság – meghatározott időre – a személyszállító jogosítványát is bevonhatja.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek