Cégvilág

Villányi veszteségrendezés - Nógrádi György a Pálinkamesterben

A villányi pálinkákat gyártó Zedon Pálinkamester Kft. rendezi a veszteségeit: 72 millió forinttal leszállítja az eddigi, 90 milliós törzstőkéjét – döntöttek a tulajdonosok, akik között olyan médiacelebritás is megtalálható, mint Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő vagy Nagy Imre, a KISZ KB utolsó első titkára. A magyarbólyi székhelyű társaság az elmúlt négy évben összesen közel 200 millió forint veszteséget mutatott ki a könyveiben, miközben az árbevétele 107–134 millió forint között alakult.

Vastagon nyereséges viszont a gyümölcs-, illetve törkölypálinkákat főző Zedon legnagyobb tulajdonosa, a Biofilter Zrt., amely a törzsbetétek több mint 46 százalékát birtokolja. A pályafutását használtétolaj-gyűjtéssel kezdő cég tavaly kétmilliárd forint árbevételt és 300 millió forint nyereséget könyvelt el. Tulajdonosa Deák György magánszemélyként további 27 százalékot birtokol a Zedonban, egyben a pálinkacég ügyvezetője is.

A másik nagy Zedon-tulajdonos Nagy Imre, pontosabban a KISZ Központi Bizottságának volt első titkára az érdekeltségébe tartozó cégek, a Corax-Bioner Zrt., illetve Nagy Imre családi cége, a Pólus-Plusz Zrt. révén. Utóbbi Szilvásy György egykori titokminiszterrel nemrég gründolt közös céget, hogy feltámasszák a Művelt Nép Könyvkiadót. A Corax-Bioner pedig a szunyogirtópiac meghatározó szereplőjeként ismert, tavaly közel másfél milliárd forint forgalmat könyvelt el és 116 milliós nyereséget hozott. Az államosított szúnyoggyérítés óriástenderén, a katasztrófavédelem által kiírt, 1,5 milliárd forintos pályázaton is a nyertesek közé került 2014-ben a Nagy-cég.

Résztulajdonos a pálinkás cégben az inkább médiacelebritásnak számító, mintsem tudományos munkáival nevet szerző Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő több köztulajdonú cégben is felbukkan: felügyelőbizottsági tag például a milánói expocég jogutódjában, a Kárpátok–Alpok Zrt.-ben vagy a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.-ben, de korábban a honvédelmi tárca legnagyobb cégének, a HMEI Zrt.-nek az elnöki posztját is betöltötte.

Nógrádi György villány pálinka
Kapcsolódó cikkek