Cégvilág

Atomkatasztrófához is vezethetett volna, ahogy a fűtőelemeket kezelték? Itt a paksi válasz!

Jogsértő és veszélyes módon szállíthatták a kiégett paksi fűtőelemeket Oroszországban, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat. A paksiak szerint minden biztonságos volt.

Szélsőséges esetben akár atomkatasztrófához is vezethetett volna, ahogy a paksi fűtőelemeket Oroszországba szállította a kormány. Jogsértő módon szállíttathatták ki a korábban, még a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket Oroszországba, az Európai Bizottság ­emiatt indított vizsgálata a kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző pilot fázisban van – tudta meg a Népszabadság.

Az Európai Bizottság Jávor Benedek EP-képviselő kérdésére a napokban közölte, hogy a kötelezettségszegési eljárást megelőző vizsgálat zajlik, és intenzív párbeszédet folytat a magyar hatóságokkal a hiányzó ­információk megszerzése érdekében. Brüsszeli forrás­ból úgy tudja a lap, hogy a bizottsági vélemény szerint Magyarország a kiszállítással uniós jogot sértett. ­Ebben nincs is vita, a kormánnyal inkább csak azon alkudoznak, hogy mi lesz a jogsértés következménye, és mi történjen az illegálisan kijuttatott fűtőanyaggal - írták.

Magyarország 2014 nyarán vasúton juttatta ki a sérült fűtőanyagot a háborúban álló Ukrajnán keresztül Oroszországba, tudva, hogy a részlegesen kiégett fűtőanyag fegyveresek kezébe kerülve vagy egy bombatámadás esetén több országnyi területet veszélyeztethet.

A legsúlyosabb gondot az jelenti, hogy a vonatkozó szerződések alapján a kiszállítás célja újrafeldolgozás és végső elhelyezés volt, ám az uniós jog alapján a nukleáris hulladék végső tulajdonosa mindig az az ország, ahol a hulladék képződött, és ezt a felelősséget csak szigorú feltételekkel lehet egy harmadik félre átruházni.

"Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. ismételten megerősíti, hogy a tokozott üzemanyag kazetták Oroszországba történő kiszállítása 2014-ben a legnagyobb körültekintéssel, teljesen biztonságosan és jogszerűen történt" - reagált a cég. A tokozott üzemanyag elszállítása a magyar, az ukrán és az orosz hatóságok engedélyeinek megfelelően, továbbá az illetékes uniós ügynökség által előzetesen jóváhagyott szerződés feltételeivel összhangban történt meg. Az Európai Bizottság képviselői a tokozott üzemanyagot tartalmazó konténereket a kiszállítást megelőzően személyesen ellenőrizték és előírásszerűen plombálták - írták.

fűtőelem Paks biztonság veszély
Kapcsolódó cikkek