Cégvilág

Dollármilliárdokat adnak Zuckerbergék, hogy minden betegség gyógyítható legyen

Ha az orvosi alapkutatást támogatják, a tudomány fejlődési tempója mellett az évszázad végére szinte minden betegség gyógyítható lehet - erre a nagy célra ad Mark Zuckerberg és felesége hárommilliárd dollárt.

Az előttünk álló tíz évben összesen hárommilliárd dollárt ad Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan a kutatásokra, hogy az évszázad végére felszámolhassák a betegségeket a világon.

A Facebook-alapító és felesége nagy célt támogatnak: szerintük ahogyan fejlődik a tudomány, ha lesz elég pénz rá, megvalósítható a cél, hogy még a gyerekeik életében kezelhetővé váljon gyakorlatilag minden betegség. Azt is hozzátették, hogy ez persze most őrültségnek tűnhet, de elég megnézni, hogy az elmúlt évszázadban mekkorát lépett előre a tudomány - ha ezt az ütemet tartani tudnák, óriási lehetőségek volnának a mostani század végére.

Zuckerberg azt írta: a társadalom most 50-szer annyit költ a beteg emberek kezelésére, mint a gyógymódok megtalálására. Ezért tudósokat, orvosokat és mérnököket támogatnak több mint hárommilliárd dollárral, hogy a század végére vagy gyógyíthatóvá, vagy legalább könnyebben kezelhetővé tegyék a betegségeket. Mint írta, jelenleg a legtöbb halálért négy betegségcsoport felelős: a rák, a szívbetegségek, a fertőző, valamint az idegrendszeri betegségek.

A projekt nem egy-egy betegség meggyógyítását tűzte ki maga elé középtávúcélként, hanem az alapkutatást támogatja, amelyből el lehet majd kezdeni az egyes betegségek gyógymódjának fejlesztését. Ezen kívül az eddiginél jobban összekapcsolná az orvosokat és a mérnököket, hogy közösen tudjanak dolgozni.

gyógyítás egészségügy Zuckerberg
Kapcsolódó cikkek