Cégvilág

Kardkovács Kolos nem felel meg a törvényi előírásoknak

Kardkovács Kolost úgy választotta meg a monetáris tanács tagjává az Országgyűlés, hogy nincs pénzügyi végzettsége. Az új tag összjövedelme nagyobb lehet, mint a jegybankelnöké

Ismét olyan személyt választott jegybanki tisztségviselőnek az Országgyűlés, aki úgy tűnik, nem felel meg a jegybanktörvény előírásának. A szerint ugyanis a monetáris tanács tagjává az a magyar állampolgár nevezhető ki, illetve választható meg, „aki monetáris, pénzügyi vagy a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik”. Márpedig ilyen hátteret a tanács tagjává hétfőn megválasztott Kardkovács Kolos – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett szakmai önéletrajza szerint – nem tud felmutatni. Az 1998–2016 közötti öt publikációja közül háromnak a témái a közbeszerzések voltak, a maradékból az egyik az államigazgatási eljárás szabályait, a másik a munka törvénykönyvét kommentálta.

A legfurcsább azonban mégis az, hogy Kardkovácsnak nincs pénzügyi végzettsége. A jogi egyetem elvégzését és egy európai szakjogászi továbbképzését követően öt évig járt ugyan a Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzintézeti szakirányára, ám tanulmányait 2003-ban csak egy záróvizsgával fejezte be. Ami azt jelenti, hogy diplomát nem szerzett.
Az Origo szerint azért esett Kardkovácsra a választás, mert korábbi, főleg a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) ellátott feladatai nyomán tapasztalattal rendelkezik a gazdaságnövekedés és a foglalkoztatás terén. Vagyis azzal, hogy az NGM-ben dolgozott jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkárként, már ért a monetáris politikához – kommentálta a Portfolio.hu –, és ha bekerül az MNB vezető testületébe, majd beletanul a jegybanki politika rejtelmeibe.

Ez már a második eset, hogy a jegybanktörvény előírásainak meg nem felelő személy kerül az MNB felső vezetői közé. Három és fél éve Balog Ádámot úgy választotta meg a parlament a jegybank alelnökévé, hogy egy percet sem dolgozott a pénzügyi szektorban, két szakmai publikációja közül az egyik ingatlanpiaci, a másik gyógyszer-forgalmazási adózási kérdésekkel foglalkozott.

De legalább akkor Balog nem töltött be más funkciót, lévén, hogy az NGM-ből érkezett, követve a miniszterből jegybankelnökké kinevezett főnökét, Matolcsy Györgyöt. Kardkovács viszont úgy szavazhat majd két hét múlva az alapkamatról, hogy önéletrajza és a hatályos cégadatok szerint az MKB Bank beszerzéséért felelős ügyvezető igazgatója, emellett másik három MKB-s érdekeltség – az MKB Üzemeltetési Kft., az MKB Nyugdíjpénztár, valamint az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztár Kft. – ügyvezetője. Márpedig ez a jegybanktörvény alapján összeférhetetlennek tekinthető, hiszen az MKB-csoport június végi magántulajdonba kerülése óta már formailag a versenyszféra szereplője, említett cégei ráadásul éppen az MNB felügyelete alá tartoznak. Meglehet, Kardkovács lemond e pozícióiról, ám e szándékáról lapzártánkig nem jelent meg információ, ez a jegybank közleményéből sem derül ki.

Matolcsynál is többet keres

Havonta 3 millió forintot kap monetáris tanácsi tagságáért Kardkovács Kolos, amivel az egyik legmagasabb jövedelmű MNB-vezető lehet – a Világgazdaság számításai szerint még Matolcsy Györgyöt is megelőzheti – annak köszönhetően, hogy egy sor jegybanki tulajdonú társaságban tisztségviselő. A Magyar Pénzverő Zrt.-ben felügyelőbizottsági (fb) tag, emellett a hatból négy MNB-alapítvány fb-jének és kuratóriumának is a tagja, valamint az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. fb-jének is.


Kardkovács Kolos MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek