Cégvilág

Újabb kínos botrány a Yahoonál

Százmilliók levelezésébe nézhettek bele a titkosszolgálatok.

Több százmillió felhasználó beérkező leveleit szkennelhette a Yahoo tavaly április óta a társaság egy volt munkatársának állítása szerint. A Reutersnek nyilatkozó egykori Yahoo-alkalmazott közlése alapján az e-mailek valós idejű átvizsgálására vonatkozó kérés az egyik amerikai titkosszolgálati szervezettől jött, azt azonban nem tudni, hogy melyiktől. A megfigyelés miatt az elmúlt időszakban legalább két magas szintű vezető távozott a társaságtól. A Reuters értesülései szerint egyikük Alex Stamos, a cég informatikai biztonsági főnöke lehetett. A Yahoo részéről egyelőre nem ismerték el az e-mailek megfigyelését, igaz, nem is cáfolták. A társaság mindössze annyit közölt a sajtóval, hogy betartottak minden jogszabályt. A vállalatnak korábban már okozott kellemetlenséget az amerikai titkosszolgálatok kíváncsisága: 2007-ben nagy vita robbant ki ennek kapcsán, mivel a Yahoo alkotmányos jogokra hivatkozva meg akarta tagadni az adatok átadását. A jóval később, 2014-ben napvilágot látott dokumentumok alapján napi 250 ezer dolláros büntetéssel fenyegették meg a vállalatot, amíg nem tesz eleget a kérésnek.

A jelentős webes levelezőszolgáltatást működtető cégek igyekeznek elhatárolódni az esettől. A Gmailt üzemeltető Google közleményben jelezte, hogy soha nem kaptak a levelek szkennelésére vonatkozó felkérést a hatóságoktól, de ha érkezett volna ilyen, akkor nemmel válaszoltak volna. A Microsoft is azt hangsúlyozta, hogy nem találkoztak még hasonló jellegű megkereséssel, és az Apple is erről számolt be. Utóbbi azonban azt is hozzátette, hogy ha mégis arra kérnék, hogy felhasználóik e-mail-forgalmát figyeljék, akkor bírósághoz fordulnának.

Egyre nehezebb helyzetben van a Yahoo, az egykor az internetes piacon meghatározónak számító cég hosszas keresgélés után talált egy vevőjelöltet, a Verizont, de a mostani eset, valamint a néhány héttel korábban kitudódott óriási adatlopás után nem lenne meglepő, ha a mobilszolgáltató átgondolná a terveit. Pár hete látott napvilágot az a hír, miszerint a cég rendszereiből internetes bűnözők még 2014-ben megszerezték mintegy félmilliárd Yahoo-felhasználó adatait – köztük azonosítókat, neveket, születési dátumokat. Ez volt a történelem eddigi legnagyobb digitális hátterű lopása. Már ezt követően is több elemző és szakértő feltette a kérdést, hogy vajon kitart-e a Verizon a 4,8 milliárd dolláros ajánlata mellett, s a kérdés az újabb botrány után még aktuálisabbnak tűnik.

titkosítás biztonság Yahoo botrány
Kapcsolódó cikkek