Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt, az augusztusi 4,3 százalék után – erősítette meg korábbi becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ezzel nemzetközi összehasonlításban a magyar kiskereskedelem az ötödik legnagyobb bővülést érte el az Európai Unióban, messze meghaladva annak 2,2 százalékos átlagát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az élelmiszerboltok a korábbi szerény (augusztusban 2,8 százalékos) növekedés után szeptemberben 4 százalékkal jobban teljesítettek. Az iparcikkek eladásainak 5,2 százalékos bővülése ugyanakkor a legszerényebb adat az idén. Ezen belül kivételt képez a számítástechnikai és egyéb iparcikkek forgalma, amely 11,4 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest. A részletes adatok jelentős földrajzi eltéréseket mutatnak: Közép-Magyarországon, főként Budapesten, az átlagon felül, csaknem 7 százalékkal emelkedett a boltok forgalma, miközben a legtöbb régióban a 4 százalékot sem érte el a bővülés, a Dél-Alföldön pedig még a 3 százalékot sem.

Az elemzők szerint a reálbérek növekedésének, a foglalkoztatás emelkedésének, valamint a stabil fogyasztói bizalomnak köszönhetően az év további részében is fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése. Az NGM szerint a nemrég megkötött bérmegállapodás – amelynek értelmében a 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő 2017-ben – a háztartások jövedelmének emelkedésén keresztül 2017-től tovább gyorsítja majd a fogyasztás növekedését és ezáltal a bővülését is.