Cégvilág

Jövőre lábalhat ki a gödörből az építőipar

Egyelőre tart az építőipari termelés visszaesése, hamarosan azonban jöhet a fellendülés. A lakásépítések és az uniós források hozhatják el a fordulatot jövőre.

Még nem kászálódott ki a gödörből az építőipar, de a kilátások biztatóak a KSH adatai szerint. Szeptemberben 13 százalékkal csökkent az építőipari termelés az augusztusi 9 százalékos visszaesés után, az épületek építése azonban már szerény növekedésnek indult, nagyrészt ipari létesítményeknek, kisebb részben szállóknak, oktatási épületeknek, illetve sportberuházásoknak köszönhetően. Az egyéb építmények építésének több mint 25 százalékos visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák tavalyi befejeződése magyarázza. Szeptemberben is a legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő vállalkozások termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

A szektor teljesítménye még most is nagyban visszahúzza az egész magyar gazdaságét, ám az év első felében látott havi 20-30 százalék közötti zuhanások, úgy tűnik, már nem térnek vissza, a szerződési adatok is jobb számokat ígérnek. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene szeptember végén 20 százalékkal meghaladta az előző évi alacsony bázist, az épületek építésére vonatkozó állomány 23,5, az egyéb építményeké 18 százalékkal lett magasabb.

„Az idei első háromnegyed évben 20 százalékkal kisebb az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbinál – mondta a Világgazdaságnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) az elnöke. – Az idei év utolsó hónapjai picit jobbak lehetnek, így 2016 egészében az építőipar termelése az ÉVOSZ szerint 16-18 százalékkal lesz alacsonyabb, mint tavaly. Az elmúlt két évben a reméltnél kevesebb pénzt lehetett lehívni Brüsszelből” – magyarázta az elnök a visszaesést. Koji László hangsúlyozta: elképzelhető, hogy jövőre két számjegyű bővülést mutathat az építőipar, ez azonban nem okoz felhőtlen örömöt, mert mint megjegyezte: a nagy ingadozás a legrosszabb, ami a szektorral történhet, mert így nem lehet előre tervezni a beruházásokat.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt emelte ki, hogy szeptemberben megtört az építőipar felzárkózási lendülete, ami elsősorban a magas bázissal magyarázható. Az épületépítések rendelésállományából azonban már látszik, hogy előbb-utóbb ledolgozza hátrányát a szektor. Az építőipari termelés folyó áron szeptemberben meghaladta a 207 milliárd forintot, ez az idei legmagasabb érték.

Az építőipar Balogh László szerint várhatóan jövőre mutat majd látványos bővülést, mivel addigra érnek be a szerződések, és már az egyéb építmények alágazatban is megindulhat a növekedés az uniós források kihasználásával. Az ágazat erősödése azért is látványos lehet, mert a bázisadat, vagyis az idei év gyenge. A szakértő szerint támogathatja a bővülést, hogy 2018 végéig 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra.

vasútépítés útépítés építőipar
Kapcsolódó cikkek