Cégvilág

Milliós bírság Zsidai családi üzemének

Egy sor szabálytalanságot találtak a hatóságok annak a konyhának az ellenőrzésénél, amely többek között a Jamie’s Italiant is ellátja - derül ki a hvg.hu birtokába került a jegyzőkönyvből. Az üzem a Zsidai család tulajdonában van, akik arra hivatkoztak, hogy a kiszabott bírság nem jogerős, és még fejlesztik a konyhát.

Többkilónyi lejárt szavatosságú tejszínt, jelöletlen termékeket és ömlesztve tárolt húsokat találtak a hűtőben, az erre szolgáló mosogató helyett pedig egy kézmosóban elmosogatott edények sorakoztak – többek között ezek a tételek szerepelnek abban a hatósági ellenőrzésről készült jegyzőkönyvben, amelynek helyszíne a Zsidai Gasztronómiai Csoport központi konyhája a Budai Vár szívében, az egykori  Király Étterem helyén - olvasható a hvg.hu oldalán.

A konyhát üzemeltető kft. a több generáció óta vendéglátással foglalkozó Zsidai család tulajdonában lévő cégcsoporthoz tartozik.
Vezetője Zsidai Zoltán Roy, aki onnan is ismerős lehet, hogy jó viszonyt ápol Orbán Ráhellel, a miniszterelnök turizmus területén ténykedő lánya ugyanis korábban Zsidaiék cégénél dolgozott.

Még a Jamie’st is innen látják el

A hatósági jegyzőkönyv annak a központi konyhának az állapotát rögzíti, amely a számos vendéglátóhelyet üzemeltető Zsidai-csoport egységein belül kiemelt jelentőségű, mivel, Zsidai szavaival élve „termelőkonyhájukról szolgálják ki összes egységüket, így többek között a Jamie’s Italiant is”.

A vizsgálat során az ellenőrök jegyzőkönyvbe vették, hogy a szemetesek
lábpedál nélküliek, ami súlyos higiéniai hiba, ám ami még ennél is súlyosabb, hogy több hűtő hőmérséklete sem stimmelt.

Azonnali hatállyal megtiltották, hogy a Zsidai Group konyhájából nyers húsokat, alapanyagokat szállítsanak ki, mert ez „eltér a bejelentett tevékenységi körüktől”.


Több mint 1,2 milliós bírság

A sorra vett hiányosságok miatt a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálya a vizsgálat napján elindította az eljárást, egyben hiánypótlásra szólította fel Zsidai Zoltán Roy konyháját, kilátásba helyezve az utóellenőrzést.

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya megerősítette az október 5-i vizsgálat, illetve a kiszabott pénzbírság tényét. Utóbbit a hvg.hu kérdésére összegszerűen is megadták: „az egységben feltárt hiányosságok mértékével arányosan 1 250 000 forint összegben került bírság kiszabásra”.

Még nem jogerős a határozat, még „indul” az üzem

„A levelében jelzett vizsgálat eredményéről még nem született jogerős határozat, így kérdései idő előttiek” – közölte a hvg.hu-val az Opera Gasztronómia Kft. marketing munkatársa, Juhász Emese. Válaszában arra hivatkozott, hogy a tavasszal nyitott termelőkonyhájuk „jelenleg részben fejlesztés alatt áll”, így annak működési rendjét még egyeztetik az illetékes hatóságokkal, mert tevékenységük során „minden tekintetben meg kívánnak felelni az irányadó jogszabályoknak”.

„Hangsúlyozni kívánjuk, hogy cégcsoportunk több mint 30 éve folytat gasztronómiai tevékenységet, éttermeinkben rendszeres ellenőrzést végeznek a hatóságok, ez idáig jogsértést nem állapítottak meg éttermeinkben, dolgozóink fokozott figyelmet folytatnak az előírások maradéktalan betartására, így biztosak vagyunk benne, hogy induló üzemünk is minden tekintetben megfelel az egyre szigorodó előírásoknak” – közölte.

Mivel a szakhatóság pontos pénzbírságról számolt be, az üzemeltető szerint viszont ez még nem jogerős, Zsidai Zoltán Roy cége vélhetően megtámadta a határozatot.

hvg.hu-->

bírság Jamie's Italian Zsidai Zoltán Roy
Kapcsolódó cikkek