Cégvilág

Nyolcszázmilliós ajánlat

Kénytelen lesz újra meghirdetni a felszámoló a Zelnik-féle aranymúzeum épületét, mert első nekifutásra a 2,5 milliárdos irányár harmadát sem ajánlották érte.

Többen, köztük kínai és orosz befektetők is érdeklődtek, végül azonban csak egyetlen ajánlat futott be a tulajdonos Zelnik Istvánról elnevezett Délkelet-ázsiai Aranymúzeum megvételére. Az egykori diplomata, Zelnik István magángyűjteményének helyet Rausch-villaként ismert fővárosi Andrássy úti ingatlant 2,5 milliárd forintra tartotta a felszámoló TG Vagyonfelügyelő és Felszámoló Kft., ehhez képest 800 millió forintos ajánlat érkezett.

Nem igazán értelmezhető a megadott irányár 32 százalékának megfelelő vételár, tekintettel arra, hogy a felszámoló a pályázatban kikötötte: az irányár 80 százalékát el nem érő, azaz 2 milliárd forintnál alacsonyabb ajánlat esetén a pályázatot eredménytelennek nyilvánítja. Ez is történt az amúgy múzeumként felújított, speciális biztonságtechnikával felszerelt, akár nagykövetség elhelyezésére is alkalmas épületre kiírt tenderrel.

A pályázó túl sokat nem kérdezősködött, legalábbis az elektronikus árverezőfelületen csupán a felépítmény mérete iránt érdeklődött. Nos, az 1404 négyzetméteres telken álló felépítmény nettó területe 1062 négyzetméter plusz 19 négyzetméter terasz. Az összes adósságról a felszámoló nem nyilatkozott a Világgazdaságnak, de a múzeumépületet birtokló, idén májusban bedőlt Magyar Indokína Társaság Kft. hozzáférhető utolsó, 2013-as évről szóló mérlegében 1,657 milliárd forint összes kötelezettség szerepel. Ezzel szemben 2,124 milliárd forintnyi eszközt tartottak nyilván a Zelnik tulajdonában álló cég könyveiben. Az ingatlanra csak a Raiffeisen Bank Zrt. nevére 850 millió forint jelzálogjog és 748 millió, illetve 765 millió forint és járuléka erejéig érvényesíthető végrehajtási jog van bejegyezve. A potenciális vevőnek azonban mindezt nem kell átvállalnia, per- és tehermentesen juthat az ingatlanhoz. A felszámoló úgy lőtte be az irányárat, hogy abból a biztosított hitelezők nagyjából hozzájussanak a követelésükhöz.

A valaha MSZP-közeli karrierdiplomataként számontartott Ázsia-rajongó Zelnik 2011-ben nyitotta meg az aranymúzeumot, amely majdnem megkapta hivatalosan is a múzeumi státust. Szakértők mind a gyűjtemény értékét, mind az eredetét illetően kételyeket fogalmaztak meg.

Világörökség kalapács alatt

Nem emelte az előző körben, tavaly év végén meghirdetett 530 millió forintos kikiáltási árat az Andrássy út 83–85. Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában álló társasház

21 lakására a felszámoló Decima Kft. A Kodály köröndnél álló, a világörökség részeként nyilvántartott, 2014-ben kigyulladt épület tetőszerkezete megsemisült, a második és harmadik emeleti lakásai pedig károsodtak. Az összesen 1731 négyzetméternyi ingatlan csak egyben eladó, s durván 306 ezer forintos négyzetméterárért kínálják. A tulajdonos, a Virgin-szigeteki hátterű Andrássy út 83–85. Kft. luxuslakásokat tervezett, de 2014 májusában felszámolásba dőlt.

21 lakására a felszámoló Decima Kft. A Kodály köröndnél álló, a világörökség részeként nyilvántartott, 2014-ben kigyulladt épület tetőszerkezete megsemisült, a második és harmadik emeleti lakásai pedig károsodtak. Az összesen 1731 négyzetméternyi ingatlan csak egyben eladó, s durván 306 ezer forintos négyzetméterárért kínálják. A tulajdonos, a Virgin-szigeteki hátterű Andrássy út 83–85. Kft. luxuslakásokat tervezett, de 2014 májusában felszámolásba dőlt. -->

Aranymúzeum eladás Zelnik István
Kapcsolódó cikkek