Cégvilág

Rövidesen enyhülhet a hazai informatikushiány

A nemzetgazdasági tárca tervezett intézkedéseinek köszönhetően három éven belül húsz ezer fővel gyarapodhat az infokommunikációs szektorban foglalkoztatottak száma, és a multiplikáló hatás eredményeként pedig 50-60 ezer új munkahely jön létre 2016 és 2020 között – mondta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a T-Systems Symposium című szerdai konferenciáján.

Az infokommunikációs szektorban tavaly Magyarországon négyszáz ezer főt foglalkoztattak, ezen belül 162 ezer informatikust. A szektor közvetlen hozzájárulása a bruttó hazai termékhez arányát tekintve a harmadik legmagasabb volt az unióban, részesedése a nemzetgazdaság teljes kiviteléből pedig 8,3 százalék. A nemzetgazdasági minisztérium jelenleg is olyan iparági stratégián dolgozik, amelynek eredményeként tovább emelkedik a terület súlya.

Az a kormány célja, hogy minden magyar állampolgár nyertese legyen a digitális átalakulásnak – emelte ki Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos. A program egyik meghatározó eleme a gazdaság és az oktatás együttes fejlesztése, és nemcsak arra törekszenek, hogy pótolják a jelenleg 22 ezres, a prognózisok szerint 2020-ra 22-30 ezerre gyarapodó informatikus hiányt, hanem arra is, hogy több mint 4,5 millió, az átlagnál nagyobb digitális kompetenciákkal bíró munkavállaló dolgozzon a magyar gazdaságban. A program kiindulópontja emellett, hogy a digitális átalakulás következtében megszűnő munkahelyek helyére több új munkahelyet teremtsen.

A digitális transzformáció nem fenyegetést, hanem elsősorban lehetőséget jelent Magyarország számára, és csak rajtunk áll, hogy a lépéskényszerből lépéselőnyt tudjunk kovácsolni.  Ehhez a digitális készségek fejlesztése, a digitális edukáció mellett fontos a technológiai feltételek megteremtése is – emelte ki Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A Telekom célja, hogy a jelenleg már közel 98 százalékos kültéri lefedettséggel bíró 4G szolgáltatást a legkisebb településekre is elvigyék, és a szupergyors vezetékes infrastruktúra kiépítése mellett az 5G fejlesztések terén vezető szerepet töltsön be.

A digitális szolgáltatók megjelenését követő tíz éven belül a hagyományos szereplők átlagosan 44 százalékos piacvesztéssel számolhatnak, ha nem kezdik el időben átalakítani folyamataikat – mondta a Citi GPS egyik tanulmányára hivatkozva Rékasi Tibor. A T-Systems Magyarország vezérigazgatója kiemelte, hogy az átalakulási folyamatban a T-Systems partnere a hazai vállalatoknak, annak érdekében, hogy azok hatékonyabban, magasabb minőségben tudják munkájukat végezni.

leküzdés hiány informatikus
Kapcsolódó cikkek