Cégvilág

Sikeres volt a kortárs budapesti művészeti vásár

Eladásokkal zárta a 2016-os Art Market Budapestet a kiállító galériák többsége – jellemzően az újonnan bemutatkozók kivételével –, a vásár szervezői pedig mintegy 27 ezer látogatóról számolhattak be. A közép- és kelet-európai választékból Bodoni Zsolt (Art+Text, Budapest), Michele Bressan (Zorzini, Bukarest), Eperjesi Ági (Inda, Budapest), Győrffy László (Várfok, Budapest), Jovanovics György (Zellermayer), Klimó Károly (Koppelmann, Köln), Radenko Milak (Duplex100m2, Szarajevó), Marcin Owczarek (Artco, Aachen) alkotásai találtak gazdára. A legjelentősebb eladásnak ezen belül Klimó Károly nagyszabású, muzeális jelentőségű, 45 részes festménysorozatát tartják a szakértők, a The Artaud Series című kompozíció árát nem hozták nyilvánosságra.

A hazai kiállítók mellett különösen népszerű és sikeres volt az Apteka Sztuki (Varsó), a Breinheimer (Berlin), a Koppelmann (Köln), a Zellermayer (Berlin) és a Zorzini (Bukarest), de Olaszországból, Namíbiából és Svájcból érkezett galériáknak is hozott értékesítést a budapesti vásári szereplés.

A Magyarországon működő német vállalatok által létrehozott Német Művészeti Alap működésének első évében öt alkotást vásárolt meg az Art Marketen, mindegyiket német művészektől. Andreas Blank (Brenheimer Contemporary), Ralph Ali Eckert (Artco), Ma­rion Eichmann (Tammen & Partner), Ruprecht von Kaufmann (Crone Berlin), illetve Andreas Wengel (Whiteconcepts) alkotásai mind friss kortárs művek, az elmúlt évben készültek.

art market
Kapcsolódó cikkek