Cégvilág

Zavart okozhatnak egyes telefonkészülékek

Az ajándék megvásárlása előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a kiszemelt technikai készülék zavartalanul használható-e nálunk.

Karácsonykor előfordulhat, hogy olyan technikai készülék, például vezeték nélküli telefon kerül a fa alá, amely nem rendelkezik CE jelöléssel, és ezek gyakran zavarhatják más háztartási eszközök működését.

Épp ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) most egy médiakampányt indít annak érdekében, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére, illetve, hogy vásárlás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy biztonságos, más eszközt nem zavaró készüléket néztünk-e ki.

Tipikus esetek

A CE megfelelőségi jelzéssel nem rendelkező elektronikus készülékek használata a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos. Ezek – a leggyakrabban a tengerentúlról behozott, illetve a Távol-Keletről, főként Kínából rendelt – berendezések zavarhatják a hálózatokat, illetve egyéb eszközeinket.

Az Észak-Amerikából érkező csúcskategóriás okostelefonok itthon szinte biztosan nem működnek megfelelően a közbeszédben gyakran 4G-ként említett LTE-hálózaton, míg a DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok zavart okozhatnak más háztartási berendezések működésében.

A felhasználó számára első pillantásra nincs különbség az amerikai és az európai piacra gyártott DECT-készülékek között. Alaposabban megnézve azonban felfedezhető néhány figyelemre méltó különbség az európai forgalmazású és az amerikai vagy kanadai üzletekbe szánt készülékek között. Könnyen kiszúrhatók, hogy ezek a telefonok használhatók-e Magyarországon vagy sem. Az amerikai piacra szánt típusok ugyanis „UL” jellel vannak ellátva, „CE” jelölés nem található rajtuk, az amerikai típusokhoz csak 120 V-os tápegységet adnak.


Az amerikai származású, DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok által okozott zavarral 2008 folyamán, zavarbejelentés vizsgálata során találkozott először a hatóság. A következő években a mobiltelefon szolgáltatók zavarbejelentései alapján végzett vizsgálatok és a zavart okozó telefonok száma emelkedő tendenciát mutatott.

Hasonló gondok fordulhatnak elő az internetes VOiP-telefonok vezeték nélküli kézibeszélői, a gyerekőrkamerák, a különböző telefonos fejhallgatók, autóriasztók, kapunyitók és akár a Skype-telefonok esetén is. Ezek a készülékek gyakran ajándékként, magánimport révén kerülnek be az országba, ám mivel az európai előírásoknak nem felelnek meg – nem rendelkeznek CE-tanúsítvánnyal –, az NMHH törvényileg köteles elkobozni őket. A szakadozva, folyamatosan rosszul működő mobilinternet vagy wifi-jel tiltott készülék miatt keletkezett frekvenciazavarra utalhat. Az összeakadó frekvenciák miatt a drónok is meghibásodhatnak, és akár irányíthatatlanná is válhatnak, ami egyúttal jelentős veszélyforrás is lehet.

Az elektronikai eszközök nemcsak a CE-jelzésnek nem megfelelő felépítés miatt kelthetnek zavart. November elején például a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működésében okozott jelentős problémát egy berendezés, amit az NMHH munkatársai felderítettek és elhárítottak. Ebben az esetben nem a tanúsítvány hiánya, hanem az eszköz nem megfelelő beállítása okozott gondot: az internetszolgáltató a WLAN rádióhullámot használó – a hétköznapi nyelvben leginkább wifiként ismert – jeltovábbító eszköze hasonló sávon működött, mint a radar. Az ilyen berendezések szinte folyamatosan problémát okoznak a lakott területen elhelyezett radarok rendkívül érzékeny antennáinak. Egy-egy jelentős zavarforrás akár több száz kilométer hosszában „megvakíthatja” ezeket a műszereket.

Mit tesz az NMHH?

A hatóság munkatársai éves felügyeleti tervek alapján végzik az elektronikai berendezések ellenőrzését. Idén november elejéig 101 vizsgálat során 14 eszköz „bukott meg” (tavaly 120 vizsgálaton 17). Ezek között előfordultak vezeték nélküli csengők, távirányítós játékautók, vezeték nélküli fejhallgatók, routerek is. Az NMHH rádiómérő és rádiózavar-elhárító szolgálatot is fenntart, hogy védje az elektronikus hírközlés megfelelő működését, hatékonnyá és zavarmentessé tegye a frekvenciahasználatot. A mérőszolgálat tavaly 745 zavarforrást derített fel, összesen pedig 1267 nem megfelelő berendezés működését szüntette meg.



A wifi-eszközökön figyelni kell az ország beállítására, mert például az amerikai beállítású wifi zavarhatja a közelben lévő rádiófrekvenciás eszközöket.

A már meglévő otthoni elektronikai eszközökön is érdemes ellenőrizni a CE-jelzést. A mobilról irányítható fényerő-szabályozós LED-izzók, a wifis biztonsági kamerák, a szabályozható konnektorok is zavart okozhatnak, ha nincs CE-tanúsítványuk. -->

zavar telefonkészülék Wifi
Kapcsolódó cikkek