Cégvilág

Dupláznák az akku élettartamát

Grafén segítségével hozott létre lítiumionos akkumulátort a Watt Laboratórium, az új fejlesztésű telep kétszer olyan hosszú élettartammal bír, mint a hagyományos lítiumionos energiaforrások. Az új megoldás akár 60 Celsius-fokos hőmérsékletű környezetben is működik, ami 10 fokkal múlja felül az akkumulátorok jelenlegi tűréshatárát. A Huawei Központi Kutatóintézete alá tartozó szervezet Japánban, az idén 57. alkalommal megrendezett Battery Symposiumon jelentette be a fejlesztését. Az áttörés három technológia kombinálásának köszönhető – mondta el a Watt Laboratórium vezető kutatója, dr. Yangxing Li. Egyrészt egy speciális adalékanyagnak, amely megakadályozza az elektrolitok magas hőmérsékleten történő bomlását. Másrészt katódként módosított, nagy kristályú NMC anyagot használnak, amely a katódpor hőstabilitását növeli. Harmadrészt pedig a grafén a lítiumionos akkumulátor hatékonyabb hűlését teszi lehetővé.

A Huawei közlése szerint a mostani felfedezés nagy jelentőségű például a kommunikációs bázisállomások tárolórendszereinek esetében: az olyan régiókban ugyanis, ahol magas a hőmérséklet, a szabadtéri berendezéseket működtető akkumulátorok életideje akár négy évnél is többre emelkedhet. Emellett az új technológiájú akkumulátorok magas hőmérsékleten is biztosítják az elektromos járművek nagy teljesítményét, valamint a drónok biztonságos működését is elősegíthetik, amelyek gyakran termelnek nagy mennyiségű hőt.

A Huawei jelentős összeget áldoz az akkumulátorok fejlesztésére, a társaság tavaly mutatott be egy olyan gyorstöltő technológiát, amivel mindössze 5 perc alatt 48 százalékra fel lehet tölteni egy 3000 milliamperórás akkumulátort. A cég várhatóan a közeljövőben egy olyan készülékkel is meglepi majd a piacot, amely már ezt a megoldást használja.

akku Huawei
Kapcsolódó cikkek