Olyan új javaslatcsomagot dolgozott ki a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ), amelynek megvalósításával – számításai szerint – 5 év alatt több mint 407 ezer lakás korszerűsödhet, eddig nem látott mértékű, évi 22 petajoule (PJ) energiamegtakarítást elérve. (Az ország teljes energiafelhasználása 2014-ben 963 PJ volt a KSH adatai szerint.)

Elképzeléseinket a napokban juttatjuk el a Miniszterelnökséghez, a Nemzetgazdasági, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba. Konzervatív megközelítéssel számolva nagyjából akkora várható felújítási költséget tartunk szükségesnek a családi- és a társasházak, valamint a panellakások esetében, mint amekkorát néhány éve az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. is meghatározott a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia (NÉeS) előkészítése során” – válaszolt a Világgazdaságnak Szarka László, a MÉÁSZ ügyvezetője.

A Hazai Hatékonyság 2 nevet viselő javaslat szerint az áfa-visszatérítés, a nulla kamatú és a vissza nem térítendő támogatás kombinálásával lehetne fokozni a lakosság felújítási kedvét, ezen keresztül pedig közelebb jutni a NÉeS megvalósításához. Az áfa-visszatérítésnek felső határa is lenne – családi házaknál 1,5 millió forint, társasházi lakásoknál pedig 400 ezer forint –, Szarka László magyarázata szerint azért, hogy elejét vegyék a visszaéléseknek. Az előbbi korlát (legalább 35 százalékos önerő esetén) kiterjedne az igényelhető visszatérítendő (VT) támogatásra is. A támogatást akkor lehetne igényelni, ha a korszerűsítéssel a lakóegység eléri a CC (költségoptimalizált) energetikai szintet. A fokozott energiahatékonyságú (közel nulla energetikai szintet nyújtó) korszerűsítéshez már vissza nem térítendő (VNT) támogatást is lehetne igényelni. Ennek összege családi ház esetében 2,5 millió, társasházi lakás esetében legfeljebb 1,5 millió forint lenne.

A MÉASZ szakmai partnere, a Magyar Energiahatékonysági Intézet októberi reprezentatív lakossági felmérése szerint a magyarországi háztartások 24 százaléka, 920 ezer háztartás vállalna korszerűsítést a következő öt évben. Az elmúlt öt évben egyébként a hazai háztartások 41 százaléka végzett energiamegtakarítással járó korszerűsítést. A legnépszerűbb az ablakcsere volt, amit a felújítók 67 százaléka végeztetett el, ezt követte a hőszigetelés 42 százalékkal, a kazáncsere 31 százalékkal és a bojlercsere 20 százalékkal.
A MÉASZ szerint, ha csak a beruházást tervező háztartások fele végezne el komplex felújítást az említett CC energetikai szintig, akkor már 2017-ben is több mint 39 ezer korszerűsítésre kerülne sor, ami mögött legalább 106,5 milliárd forintnyi nettó beruházási érték állna. Ennek megvalósítása 9,9 ezer fős többletfoglalkoztatással járna 2016-hoz képest. Mindemellett 20,3 milliárd forint adóbevételi többlet keletkezne, még a javasolt áfa-visszatérítés mellett is.

A javaslat minimalizálná a pályáztatást, hiszen az áfa-visszatérítés engedélyezéséhez elég lenne egy rövid dokumentáció, az energetikai tanúsítvány és az áfás számlák benyújtása. A VT és a VNT támogatások kezelése a javaslat szerint pénzintézeti rendszer dolga lenne.