Cégvilág

Gázválságtól tartanak

Uniós segítséget vár az ukrán Naftogaz, mert attól tart, hogy a Gazprom szándékosan állíthat elő gázválságot. Az orosz cég illetékese cáfol

A Gazpromnak joga van korlátozni az Ukrajnán keresztüli gázszállítást, ha az európai vevőknek szánt mennyiségből ukrán területen illetéktelenül vételeznek. Erről világosan rendelkezik a 2009-ben kötött szerződés – mondta újságíróknak a társaság igazgatósági elnöke.

Alekszej Miller bejelentéséből a Naftogaz ukrán állami gázipari társaság arra következtetett, hogy az exportőr mesterségesen akar gázválságot előidézni jövő januárban vagy februárban. Szerinte a Gazprom ezzel akarhat nyomást gyakorolni az Euró­pai Bizottságra, amely épp most vizsgálja az orosz társaságnak az Ukrajna elkerülését célzó vezetéképítési tervét. A Naftogaz attól is tart, hogy a Gazprom majd őt hibáztatja a gázválságért.

Az ukrán cég ezért felkérte az Európai Bizottságot, hogy szakértőivel a helyszínen ellenőrizze a gázhálózat orosz tranzitban részt vevő ki- és betáplálási pontjainak adatait, erről Andrej Koboljev, a Naftogaz vezérigazgatója nyilatkozott cége közleményében. Az uniós monitoring azért is fontos lenne, mert ukrán panaszok szerint az orosz tranzitgáz nem mindig a Gazprom által vállalt nyomással érkezik az ukrán hálózatba, és a helyi rendszer-üzemeltető a saját gázával kénytelen fenntartani a cső nyomását s az azon keresztüli tranzitot. (Ez a vád már korábban is elhangzott, de az orosz fél elutasította.)

Alekszej Miller ugyanakkor nem tranzitcsökkentési tervről, hanem adott helyzetre vonatkozó lehetőségről beszélt. „Nem látom, hogy bármi is fenyegetné az Ukrajnán keresztüli orosz gáz szállítását, nincs veszélyben a megrendelők ellátásbiztonsága sem” – válaszolt a Világgazdaságnak a Gazprom csoporthoz tartozó gázkereskedő társaság, a Centrex Zrt. elnök-vezérigazgatója. Szitó János hangsúlyozta, hogy orosz és ukrán oldalon is minden a legnagyobb rendben folyik, amiért mindkét fél érezhetően mindent megtesz, még a korábbi évekhez képest is többet.

A mostani Gazprom–Naftogaz-vita lényegében arról szól, hogy van-e Ukrajnának elég gáza a télre a föld alatti tárolóiban, vagy nincs. Előbbi esetben ugyanis a Naftogaz el tudja látni Ukrajnát, a másikban nem. A cég becslése szerint a már betárolt mennyiségek és a rendelkezésre álló nyugati importforrások alapján megoldható a kérdés. A Naftogaz egyébként a hónap elején további 1,8 milliárd köbméter nyugati gáz importjáról állapodott meg az Axpo Trading AG, a CEZ a. s., az Engie SA, az ENI Trading & Shipping S. p. A. az RWE Supply & Trading GmbH és az Uniper Global Commodities SE társaságokkal. Összesen 30 szerződésről van szó, értékük 334 millió dollár, ebből 300 millió dollárt az EBRD áll, a többi a Naftogaz saját forrása.

Alekszej Miller szerint viszont soha nem pangtak annyira az ukrajnai tárolók, mint most, és a telet sem húzta ki soha Ukrajna orosz importgáz nélkül. Most is vásárolhatna a Gazpromtól, de csak előre fizetéssel. A Naftogaz ezt elutasítja, amit „ebben a helyzetben” Miller „tranzitkockázatnak” érez.

gázszállítás Naftogaz Ukrajna Gazprom
Kapcsolódó cikkek