Cégvilág

Még mindig zuhan az építőipar

Októberben is két számjegyű zsugorodást mutatott az építőipar. Az uniós források hiánya mellett már a lakásépítéseknél tapasztalható kapacitáshiány és az engedélyezési folyamat is visszahúzza az építőipart.

Októberben az építőipari termelés volumene 12,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, az első tíz hónapban pedig összesen 19,8 százalékra rúg a visszaesés – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Pedig augusztusban már „csak” 9 százalékos mínuszban volt a szektor, és a megelőző hónaphoz képest már 4,6 százalékkal bővült a termelés, elsősorban a lakásépítéseket magukba foglaló épületépítések növekedése miatt. Októberben viszont mindkét építményfőcsoportban csökkent a termelés: az épületek építése 7,2, az egyéb építményeké 18,2 százalékkal csökkent.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint számítani lehetett a visszaesésre az előző évihez viszonyított kisebb rendelésállomány miatt. A szakember szerint a november és a december várhatóan erősebb lesz, így az építőipar éves teljesítménye várhatóan mintegy 15 százalékkal marad majd el a tavalyitól, és 2000 milliárd forint körül alakul.


„A lakásépítési szektorban az alvállalkozóktól kapott információik szerint mind a magánépíttetők, mind a vállalkozások megrendelései számottevően és folyamatosan növekednek” – kommentálta az adatokat Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. A szakember szerint ugyanakkor tény, hogy az építési engedélyezési eljárások nehézségei és az építőipari kapacitáshiány miatt számos kisebb lakóingatlan-fejlesztési projekt indítása késik. Földi szerint az építőipari statisztikában az újlakás-építések erőteljesebb pozitív hatása 2017-ben jelenhet meg, de ezt a hatást a túlzottan bürokratikus engedélyezés mellett az is tompíthatja, hogy az említett kapacitáshiány miatt egyes, kisebb és közepes méretű, megfelelő referencia nélküli lakásfejlesztők lakóingatlan-építkezései el sem tudnak indulni.

Az egyéb építmények alágazat az uniós források hiánya miatt teljesített a korábbinál is rosszabbul – hangsúlyozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Bár a lakásépítéseket is magában foglaló épületépítési alágazat a korábbi hónapokban növekedésre volt képes, ám nem tudta pozitív tartományba húzni a szektort, ráadásul októberben az épületépítések volumene is csökkent, ami arra utal, hogy az év végére kifulladt a lendület. A statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy az épületek építésére októberben kötött szerződések értéke (46,5 milliárd forint) elmarad a szeptemberitől, továbbá az egy évvel korábbi felét sem éri el, míg az első tíz hónapi érték 4,1 százalékos elmaradást jelez.

Szabálykönnyítés kellene

Segítene az építőiparon az úgynevezett 300 négyzetméteres szabály kiterjesztése a nagyobb fejlesztésekre is – vetette fel Földi Tibor. Az építési törvény ez év elejétől lehetővé teszi, hogy a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén az építtető – építési engedély megszerzése helyett – csupán bejelentse építési szándékát az illetékes építésügyi hatósághoz. A Cordia vezérigazgatója úgy látja, hogy a nagyobb épületek építésének hatósági jóváhagyása Lengyelországban és Romániában is átláthatóbban és kiszámíthatóbban működik, ami hozzájárul az ottani építőipar javuló teljesítményéhez.

zuhanás építőipar
Kapcsolódó cikkek