Cégvilág

Nagy meglepetés: jövő nyáron visszatér Ferihegyre egy régi ismerős

Jövő év július 1-től ismét lesz közvetlen légijárat Budapest és Lisszabon között, a TAP Portugal légitársaság ugyanis rövid szünet után visszatér Magyarországra – jelentette be Szolnok Péter, a TAP Portugal magyarországi értékesítési vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón. A TAP Portugal Budapest-Lisszabon viszonylatban a nyári menetrend szerint péntek kivételével minden nap, összesen heti hét járatot működtet. A Tap 2004-ben indította el budapesti járatát, amelyet ez év áprilisáig üzemeltetett. Éves szinten mintegy hetven ezer utas fordult meg a TAP járatain, a gépek átlagos kihasználtsága nyolcvan százalékos volt – válaszolta lapunknak az értékesítési vezető. A TAP Portugal idő közben egy brazil befektető tulajdonába került, és egy reorganizációt is végrehajtottak, és ezt követően döntöttek például a budapesti járat újra indításáról.

A TAP Portugal - jórészt a tulajdonosnak köszönhetően - meghatározó szolgáltató Dél-Amerika, azon belül elsősorban Brazília irányába, amely Lisszabonból jó csatlakozással érhető el Budapestről is, ahogyan Marokkó, a Zöldfoki-szigetek is.

Az ilyen és hasonló járatfejlesztéseknek köszönhetően már idén is tovább nőtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma, az rövidesen eléri a 11 millió utast – mondta Bogáts Balázs a repteret működtető Budapest Airport járatfejlesztési vezetője. Tavaly 12,5 százalékos növekedésnek köszönhetően mintegy tízmillió utas fordult meg a reptéren, idén pedig további mintegy 10 százalékos bővülés várható. Jövőre további utasforgalom növekedéssel számolnak. Idén egyébként 16 új járat indult el Budapestről, aminek köszönhetően a desztinációk száma meghaladja százat.

Mindeközben megnyílt annak a lehetősége, hogy közvetlen légijáratok közlekedjenek Magyarország és Ausztrália között, a napokban ugyanis megjelent a Magyar Közlönyben a két ország közötti légiközlekedési megállapodás.

TAP TAP portugal
Kapcsolódó cikkek