BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebben keresnek majd sokkal többet

Több lépcsőben, három év alatt mintegy harmincszázalékos béremelés valósulhat meg az élelmiszeriparban. A cégek technológiai fejlesztéssel gazdálkodhatják ki a többletköltséget, ami elbocsátásokhoz vezethet

A következő két-három évben bérszinttől függően és több lépcsőben mintegy harminc százalékkal emelhetik az élelmiszeriparban dolgozók bérét – számoltak be a Világgazdaságnak nevük elhallgatását kérő piaci szereplők. Mint mondták, erre azért kell sort keríteni, mert olyan mértékű munkaerőhiánnyal küzdenek, amelyet másként előreláthatóan nem tudnak kezelni. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a harmadik negyedévben az öt és ötven fő közötti élelmiszeripari vállalkozások 20 százalékánál volt betöltetlen pozíció, az ötven fő feletti cégeknél ez az arány elérte a 25 százalékot. Ez mintegy ezerötszáz üres álláshelynek felelt meg, ami nem a teljes ágazatra, csak az öt vagy annál több főt foglalkoztató vállalkozásokra érvényes.

A Nemzetgazdasági Minisztérium felmérése szerint a hiány legfőbb oka, hogy nincs elegendő megfelelő szakképesítéssel rendelkező munkavállaló. Súlyos gondot okoz a cégeknek az is, hogy a rendelkezésre álló munkaerő szakképzettségtől függetlenül is nehezen foglalkoztatható, mert nem tud megfelelni az elvárásoknak. A harmadik fő tényező, hogy – a munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan – létszámát tekintve is egyre kisebb a munkaerő-kínálat. A 2015-öt is magában foglaló öt év alatt az élelmiszeripar egészében 36,5 százalékos volt a bérnövekedés (tavaly a KSH adatai szerint a január–októberi időszakban további 6,6 százalék), miközben az átlagkereset a jelzett év végén még mindig mintegy 17 százalékkal maradt el a versenyszféra átlagától (és ez az arány 2016 októberében is hasonló volt).

– Az élelmiszeripari cégek jelentős része nem csak a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelkedése miatt kénytelen emelni a kereseteket. Az elmúlt időszakban egyre több vállalkozás szembesült azzal, hogy a legjobb szakembereket csak úgy tarthatja meg, ha nagyobb fizetést ad nekik. De a betöltetlen állásokra is csak a korábbinál magasabb bér biztosítása mellett lehet új embereket találni – mondta megkeresésünkre Éder Tamás. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke szerint minden egyes vállalkozás fontos, stratégiai jellegű döntés előtt áll. A bérköltségek növekedése ugyanis csak a termelés hatékonyságának javulásával párhuzamosan képzelhető el anélkül, hogy gyengítenék a termékek versenyhelyzetét. A növekvő bérköltségeket ágazatonként és cégenként is eltérő mértékben lehet beépíteni az értékesítési árakba – tette hozzá.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az élelmiszerpiacot jellemző kiélezett nemzetközi versenyben az értékesítési árak növelése nagyon nehéz feladat.
Nyilvánvalónak nevezte, hogy kisebb hatással van a bérnövekedés azokra a korszerű technológiával rendelkező cégekre, amelyeknél a kézimunkaerő-igény kisebb. Mivel a magyar élelmiszeripari cégek többsége az elmúlt évtizedben – saját tőkeerő és támogatás hiányában – csak nagyon kis mértékű technológiai fejlesztést tudott végrehajtani, így a kézimunkaerő-igény viszonylag magas az ágazatban, ami nehezíti ezen cégek helyzetét. Éder véleménye szerint a bérköltségek növekedése ezeket a vállalkozásokat is arra fogja kényszeríteni, hogy beruházásaik során növeljék a gépesítettség, az automatizálás szintjét, így csökkentsék a munkaerőigényt. Erre lehetőséget is adnak azok az uniós támogatási pályázatok, amelyeket a mikro-, kis- és közepes méretű élelmiszeripari vállalkozások fejlesztési beruházásaira írtak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.