Cégvilág

Kiszorítósdi az USA mosógéppiacán

Kemény büntetővámmal próbálják távol tartani Amerikától a Samsung és az LG mosógépeit, ezekre a következő öt évben is 52,5 százalékos közteher rakódik, amint átlépik az USA határát – döntött a külkereskedelmi ügyekben eljáró washingtoni bizottság. Minőségi kifogások ugyan nem voltak a termékekkel szemben, az előállítás helyszínével viszont annál inkább.

Az amerikai piacra szánt mosógépek gyártását ugyanis nemrég Kínába vitték a koreaiak, ott pedig tiltott állami támogatásban részesülhetnek, ezért adhatják a készülékeket olyan olcsón az Egyesült Államokban. Ezzel sérül a verseny tisztasága – hangoztatta folyamatosan a piacvezető amerikai gyártó, a Whirlpool, amely nagyon ügyel arra, hogy az importárukkal és -árakkal ne tudják megtörni ottani dominanciáját.

A Reuters emlékeztet arra, hogy már 2012-ben is a Whirlpool számára kedvező döntést hozott a kereskedelmi minisztérium, amely akkor azt állapította meg, hogy mind Dél-Koreából, mind a szomszédos Mexikóból önköltség alatti áron hozták be Amerikába a háztartási nagygépeket.

A mostani döntést megalapozó tavalyi újabb vizsgálat ezt a megállapítást Kínára is kiterjesztette – korábban épp az előző eljárás nyomán helyezték át oda a termelést. A büntetőtarifa elől menekülve, a két koreai cég tavaly Kínából Thaiföldre és Vietnamba telepítette át az amerikai piacra szánt készülékek gyártását, bár ezzel nem sokra ment. Az igyekezet azonban érthető, hiszen a Samsung és az LG csak tavalyelőtt összesen 1,1 milliárd dollár értékben adott el mosógépet az Egyesült Államokban.

LG Whirlpool Samsung
Kapcsolódó cikkek