Cégvilág

Memóriaveszteséget szenved a Toshiba

Aranytojást tojó tyúkját bocsátja áruba a Toshiba, hogy fedezetet leljen az amerikai atomenergiai üzletágán keletkezett dollármilliárdos nagyságú veszteségek rendezésére.

Mint azt Kaori Hiraki szóvivő jelezte, a konszern legnyereségesebb üzletágát, a flash memóriagyártást szerveznék ki és első lépcsőben annak a 20 százalékát értékesítenék. A cég közleményében aláhúzza, hogy ez egyelőre csupán az egyik alternatíva ahhoz, hogy a konszern gyorsan pénzhez jusson, s kezelje finanszírozási problémáit. A Nikkei japán gazdasági napilap értesülései szerint az ügyletből 2,7 milliárd dolláros bevételre tehetnek szert, ez pedig feltehetően fedezné, de legalábbis enyhítené az átgondolatlan amerikai energetikai terjeszkedés okozta károkat. A Bank of America elemzői 4,7 milliárd dollárra becsülik azt az összeget, amit a Toshiba amerikai leányvállalata, a Westinghouse Electric hozott össze azzal, hogy megvásárolta az atomerőművi építkezésekben jártas CB&I Stone & Webster nevű céget. Eredetileg a vele átvett veszteség csupán 87 millió dollár lett volna, ez hízott időközben több mint ötvenszeresére – írja a Bloomberg. Ezzel kapcsolatban perek sorozata indult, kiderítendő, hogy ki kit és mennyivel vágott át.

A mostani bejelentésre mindenesetre azonnal 4,9 százalékot erősödött a Toshiba részvényárfolyama a tokiói tőzsdén, ennyit szerzett vissza abból a 30 százalékos mínuszból, amit az amerikai kudarc hidegzuhanyként ható beismerése, azaz december közepe óta a japán ipar egyik zászlóshajója elszenvedett. A kényszerű leírások – amelyek összegét márciusra véglegesíti a vállalat –, valamint a 2015-ös könyvelési botrány súlyos veszteségeket okozott a Toshibának, amely leépítésekkel és vagyoneladásokkal reagált erre. miközben búcsút vett a múlt bűneiért felelős felsővezetőitől.

A vezetőváltás most nem aktuális, a bevételszerzés viszont annál inkább. Az elsősorban okostelefonokhoz és számítógépekhez szállított memóriacsipek gyártása és fejlesztése a Toshiba egyik erőssége, a konszern amúgy a PC-ktől és a televízióktól kezdve a vasúti elektronikai rendszereken és lifteken át az atomerőművi berendezésekig gyakorlatilag mindent gyárt. A memória üzletág jelentőségét jelzi, hogy a Toshiba üzleti évének szeptemberrel zárult első felében a működési eredmény több mint a felét szolgáltatta. Ez pedig 442 millió dollárt, forintban mérve 127 milliárdot jelent. Az üzletág korábban az iparág egy másik éllovasával, az amerikai Western Digital-lel lépett szövetségre, kettejüknek közös beruházásaik is folyamatban vannak.

Elképzelhető, hogy az említett 20 százalékot épp nekik kínálják fel, de a tőzsdei értékesítés is benne van a pakliban a Nikkei szerint. A napi működésben azonban a válság nem okoz még problémát, s bár a nagy hitelminősítők rontottak a Toshiba adósbesorolásán, hitelező bankjai nem hagyták magára a cégóriást.

toshiba eladás üzletág pénz veszteség memória
Kapcsolódó cikkek