Egyelőre megbecsülni sem lehet azt az összeget, amellyel az Alexandra könyvesbolthálózat tartozik a hazai kiadóknak.

A tétel elérheti a 3 milliárd forintot is. Az viszont már biztossá vált, hogy a kiadóknak esélyük sincs arra, hogy megkapják a pénzüket – így összegezhetők a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) tegnap késő délutáni rendkívüli közgyűlésén elhangzott információk.

Lapunknak több könyves cég vezetője is úgy fogalmazott: azt a tanácsot kapták, jobban járnak, ha a várható veszteséget leírják a 2016-os mérlegben. Ez viszont több kiadó esetében végzetes megoldásnak számíthat, hiszen esélyük sem lesz arra, hogy hitelt vegyenek fel, amivel átmenetileg konszolidálni tudnák a helyzetüket – háborogtak az érintettek.

A könyvszakmai szervezet ülésére Matyi Dezső, az Alexandra könyvhálózat tulajdonosa el sem ment, pedig fontos kérdésekben vártak volna tájékoztatást az érintett kiadók. Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke azt mondta: tárgyalt az ügyben az Alexandra vezetőjével, de Matyi Dezső minden érdemi kérdésre azt válaszolta: „Nem tudom.” Az Alexandra bolthálózat fizetésképtelensége miatt Kocsis állami beavatkozást szeretne. Elmondta: levelet írtak az illetékes szerveknek, és 3 milliárd forintot szeretnének kapni, ezzel ugyanis megakadályozható lenne a könyves piac összeomlása. Ezt követően az ülésen hevesen bírálták a kormányzat kulturális támogatási politikáját.

A bolthálózat piaci megrendülése teljes káoszt okozott a könyvpiacon, a kiadók nagy része visszahívta a tételeit az Alexandra boltjaiból. Ez szinte biztosan a cég bedőlését vonja maga után. Néhány éve épp a kiadók mentették meg a csődtől az Alexandrát azzal, hogy kint hagyták a készleteiket, és hosszú lejáratú fizetési haladékot adtak.

Matyi nemrég azt írta partnereinek, hogy az Alexandrát üzemeltető cégnek 3,7 milliárddal tartozik egy másik vállalkozás, ezért nem tud fizetni. A megnevezett társaságban Matyi ugyancsak tulajdonos. Az Alexandra fizetésképtelensége súlyos csapás a nyomdaipar számára is, becslések szerint a felhalmozott nagy része pont ezt a szektort érinti.

A Napi.hu információi szerint a Centrál csoport érdeklődik az Alexandra esetleges átvétele iránt.