Cégvilág

A régióban terjeszkedik a Bert tulajdonosa

A magyarországi áramtermelésben való részvétel és helyi partnerségek kialakításának lehetőségét is vizsgálja a Budapesti Erőmű új tulajdonosa, a prágai központú EP Holding, mondta Pavel Janík, az EPH magyarországi igazgatója

Tavaly a prágai központú Energeticky a Prumyslovy Holdinghoz (EPH) került a Budapesti Erőmű Zrt. (BERT). Melyek az EPH működésének fő jellemzői?

– Büszkék vagyunk rá, hogy a tíz éve alapított, ma már 22 ezer fős EPH a tíz legnagyobb európai közműcsoport egyike. Induláskor főként Csehországban, majd Szlovákiában voltunk aktívak, majd megjelentünk Lengyelországban, de nagyon jelentős a németországi és az olaszországi tevékenységünk is. 2015-ben 4,57 milliárd eurós forgalmat értünk el, 25 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az EBITDA-nk 18 százalékkal 1,6 milliárd euróra nőtt, az eladósodottsági mutatónk a legkedvezőbb a terület top 10 társasága között. Két fő üzletágunk van. Az egyikbe a gáz szállítása, elosztása, tárolása, valamint a távhőtermelés tartozik. Ez a – szabályozott piacon működő – infrastruktúra-szegmens adja a cash flow-nk, az EBITDA-nk és a nyereségünk nagyobb részét. Másik fő területünk az áramtermelés.

Erőműveink együttes beépített teljesítménye 22 gigawatt. 2015-ben mi adtuk a hetedik legtöbb áramot Európában. Erőművi portfóliónk sok forrásból dolgozik. Kapacitásaink 40 százalékát lignitüzemű erőművek képviselik, 16 százalékát a feketeszenesek. Ám hangsúlyozom, hogy a hagyományos, nagy szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelésünk mellett vannak kis, illetve nulla kibocsátásúak. Az utóbbiak közé tartoznak a 22 százaléknyi kapacitást kitevő atomerőműveink, továbbá a gázüzemű, a megújulóenergia-alapú és a nagyon korszerű szénerőműveink. Magyarországon a távhő előállításában vagyunk erősek. Mivel e területen hosszabb ideje jelen vagyunk Prágában is, a BERT megvásárlása nagyon jól beleillik a tevékenységünkbe.

Milyen szinergiák vannak a BERT és az EPH többi cége között?

– A prágai mellett a pilseni és a nagy-britanniai távfűtésben is sok tapasztalatunk van, például a rendszerek költséghatékony üzemeltetése vagy a szabályozott piacon való működés terén. Ezeket az ismereteket mostantól kicserélhetjük. Erre szakosodott specialistáink már találkoztak Prágában és Budapesten is. A BERT-nek egyébként nagyon hatékony vezetése van, jól ismerik a helyi viszonyokat, a szabályozott piacon való működést, és megfelelő kommunikációt tartanak fenn az érintett hatóságokkal.



Járt-e átszervezéssel a BERT megvásárlása?

– Kezdeményeztünk néhány szervezeti változást, de nem a tulajdonosváltás miatt, hanem azért, mert alkalmazkodni kell a működési környezet módosulásához. Az egyik ilyen fontos változás az volt, hogy lejárt a Budapesti Erőmű néhány hosszú távú szerződése. Másrészt hasznosítani kívánjuk azokat a prágai ismereteket, amelyek alapján felmérhető a BERT hatékonysága, és amelyek inputjai lehetnek a további itteni döntéseknek.

Készül az EPH újabb ügyletre?

– Olyan egyelőre nincs, amelyről már nyilvánosan beszámolhatnánk. A legutóbbi nagy lépésünk az volt, hogy tavaly lezártuk azt a tranzakciót, amellyel hozzájutottunk a Vattenfall németországi eszközeinek jelentős részéhez. Ehhez hasonlóan növekedni szeretnénk Magyarországon is. Egyrészt bővíteni kívánjuk a meglévő tevékenységünket, másrészt nyitottak vagyunk partnerségek indítására. Az itteni gazdasági környezet nagyon stabil, ezért már megfogalmaztunk néhány célt, amelyeket most vizsgálunk.

Milyen területek kerültek a célkeresztbe?

– Például a villamos energia termelése és elosztása.

Tavaly egy gáznagykereskedő leányvállalatot is elindított Magyarországon az EPH.

– Igen, a gáz nagykereskedelme nagyon fontos számunkra, bővítése beleillik a stratégiánkba. Az árampiac egyre nagyobb rugalmasságot kíván meg a BERT-től. Főként az ehhez igazodó rugalmas földgázellátás érdekében volt szükségünk a gázkereskedelmi engedélyre.

Stabilnak nevezte az itteni működési környezetet, de az áram és a gáz ára – mint külföldön – nálunk is elég alacsony. Ez hogyan érinti az EPH terveit?

– Amikor tíz éve elkezdtük kiépíteni a csoportot, egészen más volt a helyzet, ami pedig azóta megváltozott, valóban nem volt mindig kedvező. Kétségtelen, hogy az alacsony árak megnehezítik a beruházási döntéseinket. Ugyanakkor az eszközeink minden országban fontos elemei a helyi energia-infrastruktúrának. A mienk például a leghosszabb európai gázszállító hálózat, a legnagyobb csehországi távfűtőrendszer, gáztároló-kapacitásunk nagyobb, mint Ausztriáé vagy Szlovákiáé, mi vagyunk a vezető szlovákiai földgázelosztó és ugyanott a második legnagyobb áramelosztó. Vagyis: mindenütt érdemes folytatni a tevékenységünket. Meglátjuk, hogy ebből hosszú távon mi lesz fenntartható.

Pavel Janík Profilbővítés Budapesti Erőmű EPH Áramtermelés
Kapcsolódó cikkek