Cégformát vált és kft.-vé alakul a Demján Sándor nagyvállalkozó orosz lottóbizniszét menedzselő Orglot Magyarország Befektetési Zrt.

Erről döntött december végén a közvetlenül az Euroinvest Zrt. és a Polus Investments Ltd. tulajdonában álló társaság közgyűlése. A cég Orglot Magyarország Kft. néven működik tovább, ügyvezetője Antali Károly lesz. Ő többek között a dunaújvárosi vasműből ismert válságmenedzser, aki az Orglot igazgatóságába tavaly szeptemberben érkezett, és az akkor leköszönő Hantosi Ferencet, a Szerencsejáték Zrt. egykori elnök-vezérét váltotta. Antali feladatul a workout portfólió kezelését kapta, magyarul az orosz lottóprojekt után hátramaradt romok eltakarítását.

Az ügylet igazán nagyszabásúnak indult, hiszen azzal a céllal futottak neki, hogy megdolgozzák a több mint 140 milliós lakosságú Oroszország szerencsejáték-piacát, újjáélesszék az orosz lottójátékot, a goszlotót, mégpedig az orosz állammal közösen. Az Orglot Magyarország 2008-ban vásárolt be az orosz Orglot lottótársaságba, többségi részt vett a Gazprombank csoporttól. Végeredményben az Orglot Magyarország és százszázalékos leánya, a Megatrust Ltd. többségi tulajdonosa lett az orosz OOO Orglotnak, utóbbi pedig koncesszióval rendelkezett egy oroszországi online lottéria (Orosz Nemzeti Lottó) kiépítésére és üzemeltetésére.


Az elmúlt években röpködtek a tízmilliárdok, az Orglot Magyarországba csak tőkeágon 48 milliárd forintot invesztáltak a részvényesek. Pénzt azonban nem láttak az üzletből, sőt 2014 és 2015 során 24,7 milliárd, illetve 21,6 milliárd forint veszteséget mutatott ki az Orglot Magyarország. (Ezt a vagyonmérleg-tervezet szerint már csak 33 millióval súlyosbította tavaly.) A 2015-ös mérlegbeszámolóban pedig brutális leírások jelentek meg: a vezetés úgy döntött, hogy „mivel a piacon nem értékesíthető az üzleti cégérték, ezért azt leírja, a kapcsolódó értékcsökkenésével és terven felüli értékcsökkenésével együtt”. Az üzleti cégérték 72 milliárd, a terv szerinti értékcsökkenés 28 milliárd, a terven felüli értékcsökkenés több mint 15 milliárd forinttal szerepelt a kimutatásban. Számokra fordítva valami ilyesmit jelentett a cég korábbi közlése, amely szerint a nagyszabású üzlet „nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket”.

A Demján-cég 2012 óta árbevételt egyáltalán nem hozott, és a könyvekben szereplő 52 milliárd forintnyi befektetett eszköz is nullára íródott 2015-re. Közben a saját tőke mélyen a 48 milliárd forintos jegyzett tőke alá süllyedt, 2015-ben egyenesen mínusz 269 milliónál tartott. Ekkor a könyvvizsgáló már nemcsak a tőkehelyzet rendezésére hívta fel a céget, hanem jelezte azt is, hogy a társaság likvid eszközei nem fedezik a rövid lejáratú kötelezettségeket. Az Orglot a könyvvizsgálónak azt jelezte, hogy biztosítja a működéshez szükséges forrásokat. A most közölt vagyonmérleg-tervezet alapján a veszteségek leírása és az intézkedések végeredményeként a lottócég egészen picire zsugorodik. A 48 milliárdos jegyzett tőkéjéből mindössze 3 millió forint marad, a saját tőkéje pedig bő 8 millió forint lesz.