Cégvilág

Csak Dél-Korea és Norvégia előz meg minket mobilinternetben

Újra a harmadik helyen végeztek a magyar mobilhálózatok, amelyek 3G és 4G technológiával, átlagosan 31,04 Mbps-os letöltési sebességet biztosítanak – derül ki a most publikált OpenSignal felmérésből.

E szerint a világ leggyorsabb mobilinternetét Dél-Koreában lehet használni, ám ott is csupán 6,5 Mbps-mal nyújtanak nagyobb sebességet a hálózatok, mint Magyarországon. A második helyen Norvégia áll 34,77 Mbps-os átlaggal. Ugyanakkor a mérési átlagok alapján 31,04 Mbps-os mobilnetes letöltést kínáló Magyarországgal szomszédos államok mindegyikében jelentősen lassabb letöltési sebességeket mértek: Romániában 13,21 Mbps-ot, Szlovákiában 19,88 Mbps-ot, Ausztriában 19,39 Mbps-ot, Szlovéniában 14,45 Mbps-ot, Horvátországban 19,33 Mbps-ot, Szerbiában pedig csupán 12,36 Mbps-ot.

A felmérés készítőinek megjegyzései szerint azokban az országokban - így például Magyarországon és Norvégiában -, ahol az átlagos letöltési sebesség 30 Mbps feletti, nem csupán jó minőségű a 4G hálózatok, hanem a hozzáférés, a lefedettség is kiváló.

A Magyar Telekomnál a 4G infrastruktúra országosan már a lakosság 98 százaléka számára érhető el, kültéren. A lakosság közel 30 százaléka részére még az ennél is gyorsabb 4G + hálózat is rendelkezésre áll. Jelenleg körülbelül másfél millió 4G-t használó ügyfelünk van, ami jelzi a szolgáltatás iránti jelentős érdeklődést – nyilatkozta a Világgazdaságnak a napokban Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

A Telenor Magyarország 4G szolgáltatásai a lakosság több mint 98 százaléka számára érhetők el – közölte a társaság. A vállalat 2016-ban 8,6 milliárd forintot fordított Hipernet hálózata fejlesztésére. Már 700 bázisállomáson üzemel a 4G+ (LTE Advanced) technológia, amellyel akár a maximális 300Mbps-os letöltési sebességet is el lehet érni. A Telenor 4G teljes indoor (beltéri) lefedettsége pedig tavaly elérte a 84,9 százalékot. A beltéri lefedettség fejlesztésével az utcától több fallal elválasztott helyiségekben is elérhetővé válik a vállalat mobilszolgáltatása.

A Vodafone Magyarország pedig a napokban indította el a fővárosban a 4G+ szolgáltatást az 1800MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával -  az eddig használt 800MHz-es LTE szolgáltatás mellett -, így 10MHz-ről 20MHz-re növelte a 4G szolgáltatásra rendelkezésre álló maximális sávszélességet. Budapesten a kültéri 4G+ lefedettség lakosság arányosan 87,2 százalékos, a kültéri 4G lefedettség közel 100 százalékos, a beltéri pedig 98,1 százalékos.

Magyar Telekom Vodafone mobilinternet infokommunikációs Telenor
Kapcsolódó cikkek