Cégvilág

Csődre tölt a Toshiba

A Toshiba 36,5 milliárd dollárosra hízott adósságállománya erősen aggasztja a befektetőket, de elemzők szerint megúszható a csőd.

Öles léptekkel halad a csőd felé a Toshiba: a japán ipari konszern árfolyama kedden 9,2 százalékkal újabb negatív csúcshoz érkezett a tokiói tőzsdén. December közepe óta a vállalat árfolyama és ezzel piaci értéke is megfeleződött. Most 8,5 milliárd dollárt ér az a cégóriás, amely 2004-ben még az Apple-lel szerepelt egy soron a legértékesebb vállalatok rangsorában.

A mikrocsipektől a lifteken át a tévékig és számítógépekig gyakorlatilag mindent gyártó Toshibát a Westinghouse atomenergetikai cég rántotta a mélybe. Az amerikai vállalatért 2006-ban 5,4 milliárd dollárt fizettek ki, de nem ez volt a fő baj, hanem az, hogy később a Westinghouse durván túlárazott építőipari társaságok felvásárlásával, azok zömmel ismeretlen nagyságú kötelezettségállományának átvételével válsághelyzetbe hozta az anyacéget. A Toshiba decemberben még „dollármilliárdos” tételű értékleírásra figyelmeztette befektetőit, majd az összegek folyamatosan emelkedtek, és most 6,28 milliárd dollárnál jár a tengerentúlról átgyűrűző elismert veszteség.

Kedden újabb adag olajat öntött a tűzre a cég azzal, hogy elhalasztotta a tavaly októbertől decemberig tartó harmadik üzleti negyedévéről szóló pénzügyi beszámoló nyilvánosságra hozását, további bizonytalanságot okozva ezzel. A Nikkei Asian Review információi szerint a legalább egy hónapot késő gyorsjelentést figyelmeztető záradékkal látják el. A Toshibának időre van szüksége ahhoz, hogy a könyvvizsgáló útmutatásainak eleget tegyen. No meg pénzre, hiszen a cég saját tőkéje –1,3 milliárd dollár lesz, azaz negatívba fordul a márciussal záruló pénzügyi évben.


Könyvvizsgálói figyelmeztetést ilyen méretű vállalatoknál ritkán adnak ki, jellemzően akkor, ha csődveszély fenyeget, amit tűzoltás jellegű vagyoneladásokkal próbálnak elkerülni. A Toshiba is ezt tervezi, prosperáló csipgyártó üzletágából adna el egyelőre meg nem nevezett nagyságú – a piac szerint minimum 20 százalékos – részesedést. Ami biztos: ha a Toshiba mégis csődöt jelentene, az katasztrofális következményekkel járna. A Teikoku Databank adatai szerint a Toshiba 36,5 milliárd dollár értékű élő kötelezettsége a legutóbbi két év valamennyi japán vállalati csődjénél feltárt összes adóssággal egyenértékű.

A Bloomberg elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a negatív saját tőke az évi tízmilliárd dollár feletti forgalmat lebonyolító nagyvállalatok körében önmagában még nem a vég közeledtének a hírnöke. Emlékeztetnek arra, hogy számos blue chip cég kötelezettségei is messze meghaladják a vagyonukat, például a McDonald’sé, a Philip Morrisé, a Sears Holdingsé vagy az Air France-KLM-é. A Philip Morrisnál ez az állapot 2012 óta áll fenn, ennek ellenére a cég finanszírozása stabil, árfolyama 18 százalékot erősödött ilyen körülmények között is. A víz alatt is van élet – jegyzi meg a Bloomberg.

A kamatfedezettség, azaz az üzemi eredmény és a kamatfizetési kötelezettség hányadosa a szeptemberrel zárult negyedévben évtizedes rekordra emelkedett, 19-szeres volt, jóval magasabb annál a szintnél, amelynél a hitelezőknek aggódniuk kellene a pénzükért. Az előző és a márciussal záruló üzleti évben a Toshiba adózás előtti eredménye egyaránt meghaladja az 1,8 milliárd dollárt, s arra kevés példa van, hogy ilyen pozitív mutatókkal ne tudnának megegyezni hitelezőikkel.

toshiba csőd Japán
Kapcsolódó cikkek