Cégvilág

Emelkedésre áll a zászló a logisztikai ingatlanok piacán

Erős marad a bérlői érdeklődés a hazai logisztikai ingatlanok piacán, és mivel a jelenlegi állomány telített, várhatóak új fejlesztések ebben az évben is - mondta Kemenes László, a Prologis magyarországi ügyvezetője.

A nemzetközi logisztikai ingatlanvállalat saját piackutatása, illetve több mint 150 nemzetközi iparági résztvevő megkérdezése alapján készült felmérést ismertetve az ügyvezető kifejtette: az ágazat idei kilátásai pozitívak a fejlesztést, a bérbeadást, az üzemeltetést, illetve a befektetést tekintve is. Magyarországon az elmúlt tíz évben megduplázódott, 1,9 millió négyzetméterre nőtt a logisztikai ingatlanok állománya. Tavaly az üresedési ráta 7,6 százalék volt, a bérleti díj évi 37,2 euró négyzetméterenként, 38 százalékkal több a magyar mélypontnál. A magas kereslet miatt a magyarországi bérleti díjak folyamatosan emelkednek - tette hozzá Kemenes László.

Elmondta azt is: nő a befektetői érdeklődés, Magyarországon tavaly rekord volumenű, 225 millió euró értékű beruházás történt ebben a szegmensben. Az ügyvezető szerint idén várhatóan tovább erősödik a befektetői érdeklődés. A Prologis a világ 20 országában mintegy 63 millió négyzetméternyi ipari-logisztikai létesítmény tulajdonosa, illetve üzemeltetője, a vállalat több mint 5200, különféle piacokon tevékenykedő ügyfelének ad bérbe ingatlanokat.  Magyarországon 650 ezer négyzetméternyi létesítménnyel rendelkeznek, amelyet több mint 60 cégnak adnak bérbe. Tavaly év végén a kihasználtság 98,1 százalékon állt, meghaladva a kelet-közép-európai 96,4 százalékos átlagértéket - jelezte Kemenes László. A Prologis Magyarországon tavaly három fejlesztést indított el, összesen 43 ezer négyzetméteren, közülük egy projektet az év végéig be is fejezett, mindhárom épület kihasználtsága 100 százalékos.

ingatlanárak logisztikai ingatlanok ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek