A Disney Princess és a Jégkorszak szereplőit mintázó babák kiemelkedő keresletének köszönhetően az elemzői várakozásokat messze felülmúló teljesítménnyel zárta a tavalyi negyedik negyedévet a Hasbro.

A vállalat részvényárfolyama 4 százalékkal 86 dollárra ugrott a bejelentésre – írta a Reuters. A Hasbro ászt húzott, amikor rálicitált fő riválisára, a Mattelre, s 2014-ben „elorozta” előle a Disney filmes produkcióira vonatkozó franchise szerződést. A Mattelnek megmaradt Barbie és Ken, a Hasbro viszont leigazolhatta Hófehérkét és Hamupipőkét, jórészt nekik köszönhetően az előző évihez képest 52 százalékkal növelhette a lányos játékok eladását a karácsonyi szezonban. Sokat hozott a konyhára a Dreamworks filmstúdióban készült, az USA-ban novemberben bemutatott Trollok című animációs film „szörnyecskéinek” játékipari hasznosítása is.

A Pite az arcodba! című társasjátékával is tarolt a Hasbro, amely végül negyedéves forgalmát 11,2 százalékkal 1,63 milliárd dollárra, tíz százalékkal az elemzői várakozások fölé növelte. Adózott nyeresége 9,6 százalékkal 193 millió dollárra gyarapodott. Az egyszeri tételektől megtisztított egy részvényre eső eredmény a várt másfélszerese, 1,64 dollár volt.