Cégvilág

Itthon az autógyártók pörgetik a piacot

Az autógyárak továbbra is pörgetik a magyar ipariingatlan-piacot, nemzetközi szinten pedig már az e-kereskedelem pörög, amely Euró­pában húsz százalékra növelte bérlői jelenlétét. Magyarországon még nem számottevő ez a szegmens, bár az online üzletek egyre gyorsabban növekednek – ismertette a trendeket Kemenes László, a régióvezető ipariingatlan-szolgáltató, a Prologis magyarországi ügyvezetője.

A tavalyi rekordév ellenére összességében óvatos optimizmus jellemzi – az idén szolid csökkenésre esélyes – logisztikaiingatlan-piacot, amely Európában mindenütt túlteljesíti a helyi növekedését. Az elmúlt tíz évben hatvan százalékkal nőtt a bérbe adott ipari ingatlanok állománya, miközben 7,6 százalékra csökkent az üresedési ráta, és történelmi szintre, 96,4 százalékra nőtt a kihasználtság Kelet-Közép-Európában, ahol 65 százalékkal nőtt az új befektetések nagyságrendje – mondta Kemenes.

A bérleti díjak érdekesen alakultak: Európában négyzetméterenként 47 euróra emelkedett az éves tarifa – ez 11 százalékkal a hét évvel ezelőtti történelmi csúcs alatt és 13 százalékkal a mélypont felett van. Magyarországon már 38 százalékkal haladja meg a 37,2 eurós bérleti díj a mélypont átlagát, ami nálunk nem az átlag feletti növekedésre, hanem a szédületesen alacsony bázisra utal.

Európában 20 milliárd eurót, Magyarországon 225 millió eurót fektettek be tavaly ipari ingatlanokba, idén az európai érték 15-20 milliárd euró lehet a lehetőségek hiánya miatt a Prologis piackutatása szerint. A kereslet újabb fejlesztéseket indukál, a Prologis például Pozsonyban és Prágában is vett nemrég földterületeket új parkok létrehozásához.

logisztikai park
Kapcsolódó cikkek