Cégvilág

Adatlopás: egy jogászt kiáltott ki bűnösnek a Yahoo

Megtalálta az adatlopási botrány fő felelősét a Yahoo belső vizsgálata.

Eszerint a 2013-ban félmilliárd, majd 2014-ben másfél milliárd felhasználó személyes adatainak eltűnéséért Ron Bellt, az internetes szolgáltató vezető jogászát terheli a fő felelősség, mert már 2014-ben elegendő információ állt a rendelkezésére, mégsem tette meg az elengedhetetlen intézkedéseket a hibák kijavítására.

A lopás tényét csak tavaly ősszel ismerte el a Yahoo vezetése, amely éppen a cég internetes üzletágának eladásával volt elfoglalva. A vevő, a Verizon amerikai mobilszolgáltató a botrány után 350 millióval 4,48 milliárd dollárra alkudta le a vételárat.

A Recode portál híre szerint Bell – járandóságainak felvétele nélkül – távozott a cégtől, az elnök-vezérigazgató Marissa Mayer viszont még marad. Igaz, jó szerződése van, ha idő előtt menesztenék, 55 millió dollár járna neki.

Így viszont „csak” a tavalyi bónuszát, 14 millió dollárt vontak meg tőle, s osztják szét a dolgozók között. Pontosabban mindez Mayer kifejezett kérésére történt. Fejenként 235 dollárt kapnak főnök asszonyuk felelőtlenségének köszönhetően a Yahoo dolgozói.

adatvédelem kiberbűnözés Yahoo adatlopási-botrány
Kapcsolódó cikkek