Cégvilág

Elnökként bizonyítana Erdei Zsolt

Profi világbajnokok vehetik kézbe a magyar ökölvívást: ifjabb Balzsay Károly tavaly szeptember óta szövetségi kapitány, Erdei Zsolt pedig a szombati tisztújító közgyűlésen a szövetség elnöke lehet.

Az úszószövetséget 1992 óta irányította Gyárfás Tamás, a kajak-kenusok élén pedig 1995-től állt Baráth Etele. Miután lemondtak, a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) elnöki tisztségét 1996 óta betöltő Csötönyi Sándor lett a leghosszabb ideje hivatalban lévő magyar sportvezető. Februárban azonban a boksztársadalmat egyre inkább megosztó Csötönyi jelezte: Erdei Zsolt javára hajlandó lemondani az elnökségről. Az amatőrként világ- és kétszeres Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes, profiként félnehézsúlyban (WBO) és cirkálósúlyban (WBC) is világbajnok Madár az április 1-jei közgyűlésen – jelenleg úgy tűnik, ellenjelölt nélkül – válhat a MÖSZ első emberévé.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Itt a generációváltás: Erdei Zsolt és Balzsay Károly újíthatja meg a magyar ökölvívást Fotó: Szabó Miklós Itt a generációváltás: Erdei Zsolt és Balzsay Károly újíthatja meg a magyar ökölvívást Fotó: Szabó Miklós[/caption]2015-ben 834,6 millió, tavaly 664 millió forint volt az ökölvívó-szövetség összes bevétele – közölte a Világgazdasággal a szervezet, amikor arról akartunk képet kapni, milyen körülmények között veheti át a stafétabotot Erdei. Sokat javított a pénzügyi helyzeten, hogy a boksz is bekerült a 16 kiemelt sportág közé, hiszen 2012-ben még mindössze 140 millió forintból gazdálkodott a szövetség. A MÖSZ 1445 igazolt versenyzőt tart számon, köztük 411 felnőttet. A szövetség nyilvántartásában szereplő egyesületek húsz százaléka budapesti: a 163 listázott klub közül 33 található a fővárosban.

– Az elmúlt hetekben, hónapokban jártam az országot, lobbiztam, Debrecentől Kőszegig egyeztettem a szakma képviselőivel – mondta lapunknak Erdei Zsolt. – Az új elnökség megalakulása előtt Csötönyi Sándor mellett gazdasági és jogi szakemberekkel is tartom a kapcsolatot. Megválasztásom esetén az első lépés az átfogó szabályalkotás és a bizottságok felállítása lesz, az edzői és a bírói testülettől kezdve a fegyelmi és átigazolási ügyeken át a tervezésig, a protokollig. Mennyiségileg és minőségileg is fel kell zárkóznunk ahhoz, hogy a magyar ökölvívás sikeresebb legyen, mint az elmúlt nyolc-tíz évben. A következetes munka mellett képzésben és egyéni menedzselésben is utol kell érnünk magunkat – tette hozzá.

Madár hangsúlyozta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy javuljon az ökölvívás megítélése, a versenyek pedig a profi gálák hangulatát idézve minél látványosabbak legyenek, hogy a helyszíni érdeklődés és a televíziós nézettség is magasabb legyen. Az elnökjelölt szerint nem is amatőr, hanem olimpiai stílusú ökölvívásról érdemes beszélni ezután, ahol az utánpótláskorú versenyzőktől egészen a felnőttekig életpályamodellt tudnak kínálni, ahol a legjobbaknak szakmailag és anyagilag sem perspektíva idő előtt profinak állni. Erdei Zsolt egyúttal azt is egyértelművé tette, hogy az elnöki teendők mellett az egyesülete csak a nevében marad Madárfészek, ezután a szövetségi munkára fog összpontosítani.

A szövetségi kapitányi tisztséget tavaly szeptember óta betöltő – profi bokszolóként nagyközépsúlyú világbajnok (WBO, WBA) – ifjabb Balzsay Károly szerint nagy szükség van már a sportgazdasági és sportszakmai arculatváltásra. A MÖSZ-nek egy 21. századi modern sportszervezetként kell fellépnie, a versenyzőknek kiemelt figyelem mellett hatékony ösztönzőrendszert kínálva. A szakember úgy látja, a sikeres, eredményes szerepléshez kell három-négy év, hogy beérjen a szakmai koncepció, de már a 2020-as tokiói olimpia is mérföldkő lehet, ahová egy nagy létszámú delegációval kellene eljutni, több éremesélyes ökölvívóval a sorban.

Ifjabb Balzsay szerint az elmúlt években az infrastrukturális helyzet sokat javult, de az utánpótláskorúakat tudatosabban kell felépíteni, különösen a felnőttmezőny felé tartó ifjúságiakat. A háromlépcsős szakmai programokban való részvétel mellett az eddiginél több nemzetközi verseny és edzőtáborozás várhat a korosztályra. A kapitány szerint fontos növelni a sportág marketing- és reklámértékét, de legalább olyan lényeges a sportdiplomácia felfuttatása, hogy döntéshozói pozícióban legyenek nemzetközi sportvezetőink, ugyanígy világviszonylatban ismert és elismert bíróink.

Az egyesületek is várják már április 1-jét. A KSI ökölvívó-szakosztályát vezető Törteli Ferenc szerint a magyar ökölvívásban dolgozóknak közös érdekük, hogy egy olyan szövetség álljon fel, amely minden körülmények között a versenyzők és a klubok érdekeit képviseli. Úgy látja, ennek a pénzügyi átláthatóság és a következetes szakmai munka az alapja, évről évre megfogalmazott reális tervekkel. Burján Attila, a Vasas-Süllős szakosztály-igazgatója szerint mindenekelőtt látni kell, hogy a tisztújító közgyűlés eredményeképp kik kerülnek döntéshozó helyzetbe, ezt követően lehet csak megfogalmazni az egyesületek igényeit.

MÖSZ Csötönyi Sándor Erdei Zsolt
Kapcsolódó cikkek