Cégvilág

Kétharmad a vizitdíj mellett

A lakosság kétharmada akár vizitdíjat is hajlandó lenne fizetni, ha javulna az egészségügy állapota.

Tíz megkérdezettből heten elégedetlenek az állami egészségüggyel. A magyarok több mint fele az elmúlt pár évben fizetett hálapénzt, és majdnem felük a várólisták megkerüléséért is derült ki a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készült közvélemény-kutatásából.

A hálapénz megítélése nagyot változott az elmúlt években: a lakosság és az orvosok többsége is elítéli.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Tíz megkérdezettből heten elégedetlenek az állami egészségüggyel Fotó: AFP Tíz megkérdezettből heten elégedetlenek az állami egészségüggyel Fotó: AFP[/caption]A válaszadók kétharmada (67 százalék) vett igénybe valamilyen ellátást az állami egészségügyi rendszerben. Tíz megkérdezettből heten (70 százalék) elégedetlenek az állami egészségüggyel. Az összes vizsgált társadalmi csoport elégedetlen az egészségügyi rendszerben tapasztalt állapotokkal, leginkább a bizonytalan szavazók (78 százalék), és a 30-44 év közöttiek (79 százalék).

A megkérdezettek több mint fele (52 százalék), fizetett hálapénzt az elmúlt években, leginkább a diplomások (58 százalék) és a Budapesten élők (56 százalék). A hálapénz fizetés arányában nem történt érdemi változás az elmúlt másfél évben.

A megkérdezettek fele (48 százalék) körében előfordult, hogy várólistára került, leginkább a diplomások (56 százalék) és a 18-29 éves korosztály (57 százalék). Azok majdnem fele (47 százalék) akik igénybevették az állami egészségügyi ellátást, és fizettek hálapénzt, a várólisták megkerüléséért (is) fizettek. A válaszadók kétharmada (63 százalék) akár vizitdíjat is hajlandó lenne fizetni, ha a befolyó pénzt az állam az egészségügy fejlesztésére fordítaná. Ebben a kérdésben teljes egyetértés mutatkozik minden vizsgált társadalmi csoportban, és mindenhol hajlandó lenne fizetni a többség.

vizitdíj egészségügy hálapénz
Kapcsolódó cikkek